Ezinç, güneş enerjisinden elektrik üretecek

GÜNEŞ enerji sistemleri üreticisi Ezinç, güneş enerjisinden elektrik üretmeye hazırlanıyor.

 

Türkiye`den ilk güneş enerjisi sistemleri ihracatını yapan ve 80 ülkeye ihracat gerçekleştiren Ezinç, güneş enerjisinden elektrik üretme lisansına sahip firmalarla yatırım ortaklığı kurmaya hazırlanıyor.

 

Ezinç A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ezinç, Türkiye`de genellikle ısıtma amaçlı olarak kullanılan güneş enerjisinin, ALTERNATİF enerji kaynağı olarak önümüzdeki günlerde büyümeye çok açık bir sektör olduğunu söyledi. Türkiye`nin Çin`den sonra bu alanda ikinci en büyük pazar olduğunu hatırlatan Ezinç, firma olarak ısıtma sistemlerine ait komponentlerin tamamını ürettiklerini ve 30 yıldır bu alanda üretim yaptıklarını ifade etti.

 

Ali Ezinç, "Dünyada güneş enerjisi konusunda Almanya, İspanya, İsrail gibi büyük pazarlar ve aynı zamanda devlet tarafından getirilmiş destekler veya zorunluluklar var. Bu ülkelerde yeni binalar inşa edilirken veya ruhsat verilirken güneş enerji sistemlerine yer verilip verilmediği kontrol ediliyor. Maalesef Türkiye`de böyle bir zorunluluk ya da herhangi bir destek söz konusu bile değil. Türkiye`de yaklaşık 4 milyon evde güneş enerjisi kullanılmasına rağmen bu sayı kullanım potansiyelinin yüzde 20`sine denk geliyor. Buna rağmen her yıl 750 milyon dolarlık doğalgaz ithalatı engelleniyor ve tasarruf sağlanıyor. Devlet desteği ve pazarın büyümesi ile bu rakam 4 katına kadar çıkabilir" dedi.

 

80 ÜLKEYE İHRACAT

Türkiye`de ilk güneş kolektörü ihracatını gerçekleştiren firma olduklarını ve 1994 yılından bu yana 80 ülkeye doğrudan ihracat gerçekleştirdiklerini belirten Ali Ezinç, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı`nın talebi üzerine bir solar enerji projesi hazırlayarak Türkiye`nin en büyük güneşle aydınlatma sistemini Van`ın Akdamar adasına kurduklarını belirtti. Ezinç, adayı kesintisiz olarak aydınlatan sistemin 20 yıl garanti kapsamında 3 yılda kendisini amorti edebilecek bir yapıda inşa edildiğini söyledi. Kayseri (DHA)

http://haber.stargazete.com / güncel

07.06.2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR