Çin fotovoltaik sektörüne kapsamlı destek kararı açıkladı

Avrupa Birliği`nin Çinli üreticilere anti-damping vergileri getirmesinin ardından Çin hükümeti güneş enerjisi sektörü için çok önemli kararlar açıkladı.

 

Çin yönetimi ABD`den sonra Avrupa Birliği’nin de ülkenin fotovoltaik sektörü firmalarına anti-damping vergileri getirmesinin ardından yerli üreticileri desteklemek adına çok önemli kararlar açıkladı.

 

Çin Halk Cumhuriyeti resmi haber ajansı Xinhua`nın bildirdiğine göre Çin hükümeti bu amaçla yatırımları özendirmekten araştırma-geliştirme faaliyetlerine destek olmaya, yatırımcıların finansman olanaklarını artırmaktan dağıtım şirketlerinin güneş enerjisi santrallerine öncelik vermesini sağlamaya kadar geniş bir kapsamda aldığı kararları yazılı bir açıklama ile duyurdu. Açıklama Çin Devlet Başkanı Li Keqiang`ın başkanlığını yaptığı Çin Devlet Konseyi`nin toplantısının ardından yapıldı.

 

Yapılan açıklamaya göre Çin hükümeti güneş elektriği üretimine yönelik sağladığı teşvikler geliştirecek ve sağlanan alım garantilerinin ödemelerinde gecikme olmaması için yenilenebilir enerji fonlarını artıracak. Finansal kuruluşlar ise güneş enerjisi yatırımcılarına ve şirketlerine sağladıklarını kaynakları artırmaları için cesaretlendirilecek.

 

Çin yönetiminin elektrik dağıtım şirketlerinin güneş enerjisine öncelik vermesi ve üretilen tüm güneş elektriğini satın almaları yönünde uyardığına vurgu yapılan açıklamada, dağıtım şirketlerinin güneş enerjisi santralleri henüz yapım aşamasında iken bu yatırımlar için gerekli iletim hatlarını inşa etmeye başlamalarının ve hatları projeler ile aynı anda devreye alabilmeleri gerektiği belirtildi.

 

Açıklamaya göre Çin yönetimi aynı zamanda daha büyük ve güçlü güneş enerjisi şirketlerinin oluşması ve üretim kapasitesindeki kontrolsüz artışı sınırlamak için ise fotovoltaik sektöründe birleşme ve satın almaları da destekleyecek.

 

Fotovoltaik sektöründeki araştırma-geliştirme faaliyetlerinin ülke yönetimi tarafından artan şekilde destekleneceği yine açıklanan kararlar arasındaydı.

 

Haziran ayı başında Avrupa Birliği Çinli güneş paneli üreticileri aleyhine 9 ay önce başlattığı soruşturmadaki kararını vermiş ve 100`den fazla Çinli üreticiye 6 Haziran`dan itibaren 11.8 oranında ek gümrük vergileri uygulanması kararını getirmişti.

 

Karar ile ilgili yapılan açıklamada ise Çin yönetimi ile görüşmelerin devam edeceği fakat görüşmelerde Ağustos ayına kadar anlaşma sağlanamaması halinde bu vergilerin 100`den fazla şirkete yüzde 37.2 ila 67.9 arasında değişen oranlarda uygulanacağı bildirilmişti.

www.yesilekonomi.com

18.06.2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR