Enerjide hedef yerli kaynaklar

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, Türkiye`nin enerjiye ihtiyacı olduğunu belirterek, "Bizim önceliğimiz, projelerin Türkiye`de hayata geçmesi, yerli ve yenilenebilir kaynaklarımızdan enerji üretmektir" dedi.

 

Köktaş, Else Enerji tarafından Prokon A.Ş.`nin Ankara-Kazan`daki fabrikasının çatısına kurulan 500 kWp kapasiteli güneş enerji santralini gezdi.

 

Enerji alanında yeni bir aşamaya gelindiğini, bu kapsamda da güneş enerjisi tesislerine gezilerin başladığını belirten Köktaş, ileriki 10 yıllık dönemde güneş ve nükleer enerjinin yoğun şekilde konuşulacağını vurguladı.

 

Köktaş, güneşten elektrik üretimiyle ilgili başvuruların alınmaya başlandığına işaret ederek, "Lisanssız tarafta sermayeyi tabana yayıyoruz. Bir taraftan enerjinin içerisinde büyük oyuncuların bulunmasıyla enerji arz güvenliğimizi karşılamak istiyoruz" ifadesini kullandı.

 

EPDK`ya HES`ler hariç 980 lisanssız elektrik üretimi başvurusu olduğuna dikkati çeken Köktaş, söz konusu projelerin 659`unun güneş enerjisine olduğunu belirtti. Köktaş, tarım arazilerine güneş enerjisi üretim tesisi kurulmayacağını ifade ederek, şunları kaydetti:

 

"Önce gıda sonra enerji. Biz, tarım alanlarına başvuru almadık, ayrıca bize başvuran tüm dosyalarda araziyle ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından alınmış, o alanın tarım arazisi olmadığına ilişkin belgeler var. 8 bin megavatın üzerinde başvuru var ve belgesi olmayanların başvurusunu da kabul etmiyoruz. Ayrıca belirlediğimiz tarifeyle `Yabancılar, Türkiye`ye yatırım yapmaz` tezi boşa çıktı. Türkiye`de Almanya`nın 2 katı kadar güneşte verimlilik var. EPDK`ya lisans başvusu yapanların arasında Almanya`nın dev firmaları da mevcut."

 

"ENERJİYE İHTİYACIMIZ VAR"

"Proje geliştiriciler, EPDK`ya başvuru aşamasına kadar projelerini geliştirsin ve yatırımcıyla bir araya gelsin" çağrısı yapan Köktaş, "EPDK`ya başvurduğu andan itibaren benim teknik ve finansal yeterlilik maddelerim işlemeye başlayacak. Diğer yükümlülükleri hesap ettiğinizde, sistemin içerisinde proje geliştiricilerinin olmasını ön görmüyoruz ve beklemiyoruz" diye konuştu.

 

Türkiye`de şu anda var olan isimlerden hareket edildiği zaman "büyük enerji oyuncuları"nın hepsinin başvuru yapmış olmasının sevindirici bir durum olduğunu dile getiren Köktaş, şöyle devam etti:

 

"Ancak bir endişem var. İhale sırasında oyuncular, heyecana kapılarak yüksek teklif veriyor ve çok verimli projeleri, yapılamaz hale getiriyor. Maalesef rüzgardaki birkaç projede bunu yaşadık. Bizim önceliğimiz, projelerin Türkiye`de hayata geçmesi, yerli ve yenilenebilir kaynaklarımızdan enerji üretmektir. Bizim enerjiye ihtiyacımız var. Onun için hesapsız, kitapsız yüksek teklif verip de projeleri yapılamaz hale getirmek yerine hesaba dayanan, rakam neyse onu vermeleri gerekir."

 

"YÜZDE 46`LIK İLAVE TEŞVİK VAR"

Türkiye`de güneşten elektrik üretimini yaygınlaştırmaya çalışacaklarını anlatan Köktaş, tarım arazilerini sulamak için mutlaka pompa kullanılması gereken bölgelerde, pompaların güneş enerjisiyle çalışması için de projeleri olduğunu bildirdi. Köktaş, şunları kaydetti:

 

"Ama tarım arazisi olmamak koşuluyla güney doğuya, iç anadoluya ve özellikle güneye çok ciddi bir başvuru var. Şu anda ilan ettiğimiz sadece 600 MW karşılığında 7-8 bin MW bir başvuru geliyor. Bu birinci paketti, bundan sonra da yeni paketler ve yeni tasarımlar olacak. Bütün bunlara baktığımızda sermayeyi tabana yayan, Türkiye`nin her tarafına yayılmış bir girişimci ve güneş enerjisi grubu oluşmuş olacak. Eğer üretim tesisi yüzde 100 yerli olursa yüzde 46`lık ilave teşvik var. Onun içindir ki şu anda panel üretimden, direk sisteme makina ekipman sağlayan unsurlarla ilgili yerli üretimde çok büyük bir patlama var." (AA)

www.sabah.com.tr / ekonomi

26 Haziran 2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR