`AB, Almanya`daki yenilenebilir enerji kanunlarını soruşturacak` iddiası

Alman basını, Avrupa Komisyonu`nun, Almanya`nın bazı firmalara sübvansiyonlara katkı paylarından imtiyazlar tanıyan yenilenebilir enerji kanunlarıyla ilgili rekabet soruşturması açmaya hazırlandığını yazdı.

 

Alman Der Spiegel dergisi, Avrupa Komisyonu hukukçularının Almanya`nın yenilenebilir enerji atağına altyapı sunan yasaları incelediğini, Avrupa Komisyonu`nun rekabetten sorumlu üyesi Joaquin Almunia`nın da bu yasaların AB hukukunu ihlal ettiğine kanaat getirdiğini söyledi.

 

Derginin haberine göre Komisyon, Çarşamba günü yasal süreç başlatacak.

Buna göre yetkililer, Almanya`da yoğun olarak enerji kullanan şirketlere tanınan imtiyazları eleştirdi ve bu şirketlerin milyonlarca Euro geri ödemede bulunması gerekebilir.

 

AB, geçtiğimiz Mart ayında büyük çelik, kimyasal, cam, çimento ve yapı malzemesi şirketlerine verilen imtiyazları inceleyeceğini söylemişti.

 

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Almanya`nın fosil yakıtlardan kurtulması ve nükleer enerji üretimine son vermesi için yenilenebilir enerji kaynakları açısından iddialı hedefler koymuştu. Ancak bu atılım maliyetli oldu.

 

Yenilenebilir enerji üreticilerine sağlanan sübvansiyonlara katkıda bulunan haneler, son birkaç yıl içinde elektrik faturalarında keskin artışlarla karşılaştı. Ancak yüksek enerji fiyatlarının Alman sanayisinin rekabet gücünü düşüreceği endişeleri, pek çok şirkete bu ücretlerden imtiyaz tanınmasını beraber getirdi.

 

Enerji fiyatları ve enerjide dönüşüm tartışmaları, Almanya`da Eylül ayında düzenlenecek genel seçimde de gündeme gelebilir.

 

Merkel, tekrar göreve gelmesi halinde yenilenebilir enerjiye verilen sübvansiyonları dizginleme ve bu `yeşil devrimin` tüketiciler üzerindeki yükünü hafifletme sözü vermişti.

www.euractiv.com.tr / enerji

15 Temmuz 2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR