Akdeniz Güneş Açıyor

Hükümetin 2013 yılı yatırım programında yer alan güneşe dayalı elektrik üretiminde, batı Akdeniz kendisine yer arıyor.

 

Türkiye genelinde 2013 yılı için, toplam 600 MW`lık yatırım lisansı verilecek olan güneş enerjisi yatırımlarının 102 MW`lık kısmı Antalya, Isparta ve Burdur`a ayrıldı. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Genel Sekreteri Engin, yatırım başvuruları konusunda EPDK`nın değerlendirme sürecinin devam ettiğini, Kasım ayına kadar kararların açıklanmasını beklediklerini söyledi.

 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu`nun (EPDK) güneş enerjisine dayalı elektrik üretim lisansı başvurularını aldığı 10-14 Haziran 2013 tarihleri arasında, toplam 496 proje başvurdu. EPDK`nın 600 MW`a izin verecek olmasına karşın 8 bin 899 MW kurulu gücünde yapılan 496 başvuruda Antalya, Isparta ve Burdur`un Toros Dağları öne çıktı. EPDK`nın 600 MW`la sınırlandırdığı yatırımların 102 MW`lık kısmı Antalya, Isparta ve Burdur`a ayrıldı. 1 MW ve üzerinde lisans zorunluluğu bulunan yatırım projelerinde Antalya`da Elmalı, Korkuteli, İbradı, Gündoğmuş ve Akseki ilçeleri ağırlık kazanırken, Burdur`da da Büğdüz Beldesi ve Bucak için başvurular yapıldı.

 

YARIŞMA AÇILACAK

Başvuruların planlanan yatırım miktarının çok üzerinde olması nedeniyle, EPDK`nın lisans yarışması yaparak belirleyeceği başvuruların hazırlıkları yaklaşık 1 yıl sürdü. Firmaların başvuru hazırlık süreçlerine Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), bürokratik işlemlerin kolaylaştırılması yönünde destek verdi.

 

ARAZİLERDE 6 ÖLÇÜM YAPILDI

BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, firmaların başvuru için gerekli belgeleri hazırlarken, kendi veya devlet arazilerinde önemli maliyetler için 6 ay süreli güneş ışını, nem oranı, rüzgar gibi değerlerin ele alındığı ölçümlerin yapıldığını dile getirdi. Özellikle devlet arazilerinde yapılan ölçümlere ilişkin 10 ayrı kurumun görüş ve önerisinin gerektiğine işaret eden Engin, "Bu konuda yatırımcıların bürokratik engellere takılmaması açısından işlerini kolaylaştırıcı çalışmalar yürüttük" dedi.

 

LİSANS KARARLARI KASIM`DA

EPDK`ya yapılan başvurular için ön izinlerin alınması sürecinin başarıyla tamamlandığını anlatan BAKA Genel Sekreteri Engin, yatırım başvuruları konusunda EPDK`nın değerlendirme sürecinin devam ettiğini, Kasım ayına kadar da kararların açıklanmasını beklediklerini söyledi. Engin, Türkiye genelinde yapılacak 600 MW`lık güneş enerjisi yatırımının 102 MW`lık kısmının Antalya, Isparta ve Burdur`u içeriyor olmasının da önemine dikkat çekti.

 

LİSANSIZ 3 YATIRIM

Öte yandan 1 MW`lik yatırımlar için lisans şartı aranmadığını ifade eden Engin, bu yönde de şu anda bölgede 3 yatırım planlaması olduğunu açıkladı. 500`er KW`dan toplam 1.5 MW`lık 3 ayrı yatırımın yaklaşık 5 milyon TL`ye mal olacağını anlatan Engin, bu yatırımların ikisinin Korkuteli`nin Büyükköy civarında, birinin de Isparta`nın Keçiborlu İlçesi`nde olacağını kaydetti. Engin, "Ancak bu yatırımcıların bölgesel elektrik dağıtım şirketiyle anlaşması ve TEDAŞ Genel Merkezi`nden izin alması gerekiyor. Şu an üçü de TEDAŞ`dan izin aşamasında" dedi.

 

EN BÜYÜK POTANSİYEL EN DÜŞÜK ÜRETİM

Türkiye, güneş enerjisinden elektrik üretimi alanında dünyada alt sıralarda. Güneş ışınları değeri 900 kw/m2 olan Almanya, yılda 24 bin MW`nin üzerinde güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretimiyle ilk sırada. Almanya`nın çok üzerinde güneş ışınları değerine sahip Türkiye`de 1600 kw/m2, Antalya bölgesinde ise 2 bin 600 kw/m2 olan güneş ışınları değerine rağmen, yılda güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretim miktarı sadece 5 MW.

 

1`DEN FAZLA BAŞVURU YAPANLAR

Bazı şirketler birden fazla saha için başvuru yaptı. Başvuran şirketler arasında tanınmış isimler de dikkat çekiyor. Zorlu Enerji, Saray Bisküvileri, Sanko, ODAŞ Enerji, Nurol, IC İÇTAŞ, Güral, Fernas, Enerjisa, Eczacıbaşı, Egegaz, Bereket Enerji, Batıçim, Aksa Enerji gibi şirketler yer alıyor. Polatlı OSB de güneş enerjisi lisansı için başvuru yapanlar arasında.

www.haberalanya.com.tr

20 Ağustos 2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR