Çin güneş elektriğine beklentilerin üzerinde destek açıkladı

Çin hükümeti beklenenin üzerindeki alım destekleri ile fotovoltaik sektörünü destekliyor.

 

Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu güneş elektriği üretimi için sağlanacak alım fiyatı desteğini açıkladı.

 

Komisyon tarafından yapılan açıklamada desteklerin yatırımların ölçeklerine ve bölgelerine değişen oranlarda uygulanacağı ifade edilirken, bölgelendirmenin güneş enerjisi alanındaki avantajlı durum ve inşaat maliyetleri kriterlerine göre belirlendiği belirtildi.

 

Açıklamada ayrıca desteklerin 20 yıl boyunca uygulanacağı belirtilirken, maliyetlerdeki değişme ve güneş enerjisindeki kurulu güç artışına bağlı olarak ise alım fiyatlarının değişebileceği kaydedildi.

 

İlgili karara göre konut ve binalarda kurulacak dağıtık güneş enerjisi sistemlerinde üretilecek güneş elektriği için alım fiyatı, kilovat-saat başına 0.42 yüen (1 yüen = 16 dolar-sent) olarak uygulanacak.

 

Arazilerde gerçekleştirilecek büyük ölçekli sistemlerde ise kilovat-saat başına alım fiyatları birinci bölge olarak kabul edilen Kuzey Çin ve İç Moğolistan`da  0.9 yüen, ikinci bölge olarak kabul edilen batı Çin ve merkezi bölgelerde 0.95 yüen , geri kalan diğer bölgelerde ise 1 yüen olarak uygulanacak.

 

Karar 1 Eylül 2013`ten sonra onaylanan projeler ve daha önce onaylanmış olmasına rağmen 1 Ocak 2014`ten önce elektrik üretimine geçecek projeler için uygulanacak. Daha önce merkezi hükümetten yatırım desteği alan projeler ise bu destekten yararlanamayacak.

 

Çin dünyanın en büyük güneş paneli üreticisi iken, 2012`de ülkenin güneş elektriği kurulu gücü 3 GW artış göstermişti. Bu yıl ise çeşitli kuruluşlar ülkede 6 ila 9 GW arasında büyüme öngörüyor.

www.yesilekonomi.com

04.09.2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR