Gloria Otellerinin Mutfak ve Çim Atıkları Biyogaz Olacak

Gloria Hotel YK Üyesi Özdemir: "Mutfak ve çim atıklarını bir alanda toplayıp çürümesini sağlayacağız. Bu çürümeden de metan gazı elde edeceğiz" dedi.

 

Özaltın Holding`in üçüncü kuşak yöneticisi ve Gloria Hotels&Resorts Otelleri Yönetim Kurulu Üyesi Elif Özdemir, Antalya`da bulunan 3 Gloria otelinin mutfak atıklarını ve golf sahalarından biçilen çimleri değerlendirmek için biyogaz tesisi kuracaklarını bildirdi.

 

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Özdemir, 3 bin yatak kapasiteli Gloria otellerinde mutfak atıklarını enerjiye dönüştürecek söyledi.

 

Mutfak atıklarının en iyi organik çöp olduğunu kaydeden Özdemir, "Mutfak ve çim atıklarını bir alanda toplayıp çürümesini sağlayacağız. Bu çürümeden de metan gazı elde edeceğiz. Oluşan metan gazını çelik borulardan sızdırarak mutfakta enerji olarak kullanabileceğiz" dedi.

 

Özaltın Grubunun yaklaşık 120 bin metrekarelik seralarından elde edilen üretimden artan çöpler ile 2 milyon 125 bin metrekarelik golf sahalarından günlük 6 bin torba kadar kesilen çimleri de aynı alanda topladıklarını kaydeden Özdemir, "Bu recycling sistemini yaparak örnek olmak istiyoruz. Bunu daha da büyüterek elektrik üretimine gideceğiz ve doğadaki eko zincirini bozmadan insanların geleceğine sunulan bir proje gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

 

Otellerin enerji ihtiyacının yüzde 40`ı güneş panelleriyle sağlanıyor

 

"Halen otelimizin enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 40`ı güneş panellerinden karşılanıyor" diyen Özdemir, çevreyi korumak için bu panelleri de artırmayı düşündüklerini kaydetti.

 

Antalya`nın dünyanın en fazla güneş alan kuşağı üzerinde yer aldığını hatırlatan Özdemir, "Bunun avantajını maksimum kullanabilmek ve güneş ışınlarını her saat 90 derece alabilmek için otellerimizde 100 kilovatsaatlik hareketle ayaklar üzerinde dönebilen trucklarla güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretimini de projelendirdik. Bu enerjiyi ısıtma ve soğutmada kullanabileceğiz. Gündüz elde edilen enerji gece kullanabileceğiz" diye konuştu.

 

Eski çevre bakanının çevreci kızı

 

Babası Ali Talip Özdemir`in Türkiye`nin ilk Çevre Bakanı olduğunu belirten Elif Özdemir, çevreye olan hassasiyetini babasından aldığını söyledi.

 

Otellerde ağaç kesmemeye özen gösterdiklerini, bütün çöpleri ayrıştırdıkları, kola kutularını preslediklerini anlatan Özdemir, "Türkiye`de mavi bayrağı ilk alan otellerden biriyiz. Yeşil yıldız için de girişimlerde bulunduk" dedi.

 

Turistlerin de çevrenin korunmasına önem verdiğini, bu anlamda Türkiye`nin, İspanya ve Yunanistan`a göre biraz daha geride olduğunu dile getiren Özdemir, "Gerekli önlemleri almazsak daha da geriye düşeceğiz. Turizmin geleceği açısından çevre çok önemli" diye konuştu.

 

"Herşey dahilin kaliteyi düşürdüğüne inanıyorum"

 

Elif Özdemir, Türkiye`de, özellikle de Akdeniz bölgesinde turistik otellerin daha fazla turist çekebilmek için her şey dahil sisteme geçtiğini fakat bu konseptin hizmet kalitesini düşürdüğünü ifade etti.

 

Herşey dahil konsepti tercih eden otellerin ürünlerde en kaliteliyi seçmediğini, bunun da yemek ve içki kalitesini düşürdüğüne işaret eden Özdemir, "Herşey dahil olunca elde edilen gelir de azalmaya başlıyor. Bunun için oteller temkinli davranmaya başlıyor ve hizmet kalitesi düşüyor" değerlendirmesinde bulundu.

 

Rekabet nedeniyle otellerin her şey dahil olamayacak kadar fiyatları düşük tuttuğunu kaydeden Özdemir, "Türk turizminin geleceği için her şey dahil kesinlikle gözden geçirilmeli. Günü kurtarıyor fakat uzun vadede bu sistemi kesinlikle tehlike olarak görüyorum" diye konuştu. LEYLA ATAMAN KOYUNCUOĞLU, Antalya (AA)

www.haberler.com

08 Eylül 2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR