ÇED’e yeni yatırım ayarı!

 

Yeni bir yatırım ortamı mevzuatı hazırlanıyor

 

Madencilik sektörünün Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunu beklemeden faaliyete geçmesine imkan tanınıyor.

 

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, özel sektörün taleplerini karşılamak adına Bakanlık koordinasyonunda bir yatırım ortamı mevzuat paketi hazırlayacaklarını bildirdi. Çağlayan, Ekonomi Muhabirleri Derneği‘nin (EMD) düzenlediği basın toplantısında gazetecilerle bir araya geldi. ABD ve Avrupa Birliği (AB) arasında müzakereleri süren serbest ticaret anlaşmasının olası etkileri ile ilgili birçok şey söylendiğini dile getiren Çağlayan, anlaşma imzalanmadan etkileri bilmenin mümkün olmadığını söyledi.

 

Yatırım ortamının iyileştirilme konusunda yapılan çalışmalar hakkında da konuşan Çağlayan, yatırım ortamının kalitesinin en iyi şekilde artırılması gereken bir dönemden geçildiğini kaydetti. Madencilik konusunda mevzuat değişikliği yapılacağını bildiren Çağlayan, yapılması düşünülen düzenlemenin firmaların Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu beklenmeden faaliyetlere başlanmasına imkan tanıyacağını ifade etti.

 

Ya rapor olumsuzsa

Hükümetin hazırladığı Torba Yasa’yı da açıklayan Çağlayan, hükümet olarak yatırımlarda ÇED raporu alma sürecini kısaltmayı planladıklarını anlattı. ÇED sürecinin yatırımlarda engel haline dönüştüğünü söyleyen Çağlayan, bu kararın çevre aleyhine bir düzenleme anlamına gelmediğini vurguladı. ÇED sürecinin 6 ila 9 ay sürdüğünü, bunun da yatırımları geciktirdiğini ifade eden Çağlayan, “Bunun yerine bir ön izin mekanizması düşünülebilir. Çevreyle ilgili temel kriterleri yerine getiren yatırımcı ÇED raporunun sonucunu beklemeden işlemlerine devam edebilmesi adına bir değişiklik planlıyoruz” dedi. Gazetecilerin “Yatırımcı ÇED raporunu beklemeden yatırım sürecine başlarsa, ardından rapor olumsuz gelirse ne olacak” sorusuna ise Çağlayan, şöyle yanıt verdi: “Bu ÇED’deki hassasiyetten taviz vereceğimiz anlamına gelmiyor. Bütün problem şu; çok ciddi yatırımlar yapılmak isteniyor. Ama mevcut ÇED süreci çok ciddi engel oluşturuyor.”

 

Süre kısalacak

Çağlayan, ÇED raporu alma sürecinin 6 ila 9 Ay’dan birkaç aya düşürülmesini; ‘ÇED gerekli değildir’ raporu alma süresinin 2-2.5 aydan birkaç haftaya çekilmesini sağlayacak düzenleme yapılacağını ifade etti. Adalet Bakanlığı’nın düzenlemelerinin de önemli olduğunu anlatan Çağlayan, “İstanbul Tahkim Merkezi oluşturulması tasarısı şu anda parlamentoda. Yıl sonuna kadar bu tasarının yasalaştırılması konusunda mutabakat sağladık” dedi. GÜLÜMHAN GÜLTEN

http://haber.gazetevatan.com / ekonomi

27 Eylül 2013

 

-.-

 

ÇED Nedir ?

Çevresel Etki Değerlendirmesi

ÇED; gerçekleştirilmesi planlanan projelerin çevreye olabilecek olumlu ve olumsuz etkilerinin belirlenmesinde, olumsuz yöndeki etkilerin önlenmesi ya da çevreye zarar vermeyecek ölçüde en aza indirilmesi için alınacak önlemlerin, seçilen yer ile teknoloji natiflerinin belirlenerek değerlendirilmesinde ve projelerin uygulanmasının izlenmesi ve kontrolünde sürdürülecek çalışmalardır.

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR