Arapların sorununu Tübitak çözecek

Tübitak Enerji Enstitüsü, Suudi Arabistan’daki özellikle klimaların neden olduğu elektrik kesintileri sorununu çözmek için ülkeye teknoloji transferi yapacak.

 

TÜBİTAK, kurulan tesislerle Suudi Arabistan genelinde yaşanan gerilim sorununu tamamen çözmeyi hedefliyor. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, ”Projenin en önemli özelliği, Türkiye’nin teknoloji ihraç etmesi” dedi. Suudi Arabistan’ın coğrafi şartları ve iklimi nedeniyle elektrik şebekelerinde yaşanan sorunların çözümü için TÜBİTAK ve Suudi Arabistan Bilimsel Kurumu (KACST) arasında ikili anlaşmalar yapıldı. Bu anlaşmalar ile TÜBİTAK sadece projeleri hayata geçirmekle kalmıyor aynı zamanda teknik eğitimler de veriyor. KACST SVC adıyla anılan proje hakkında bilgi veren Ergün, proje kapsamında şimdiye kadar TÜBİTAK’ın Suudi Arabistan’da bir tesis kurduğunu Riyad’daki ikinci tesis için ise çalışmaların başladığını söyledi.  Suudi Arabistan’la yapılan çalışmaların önemine vurgu yapan Ergün, “Suudi Arabistan elektrik şebekelerindeki sıkıntıları aşmak için bizden yardım istedi.

 

Biz de TÜBİTAK’ın kullandığı teknolojinin bu ülkeye ihraç edilmesini uygun bulduk” dedi. Bakan Ergün, Ortadoğu, Orta Asya ve Afrika’da elektrik şebekesi sorunlarının çokça yaşandığını da belirterek, “Ülkelerin çok sıcak olması ve coğrafi şartları elektrikte sorun yaşamalarına sebep oluyor. Bu ülkeler sorunları genelde çok uluslu şirketlerden satın almayla aşıyor. Ancak bu şirketler teknolojileri çok yüksek ücretle satıyor. Artık biz de bu pazarda yerimizi aldık. Çok uluslu şirketlerle rekabet edebilecek durumdayız. Suudi Arabistan’a 3.6 milyon dolarlık teknoloji ihracatı yaptık. Artık kurduğumuz şebekeler sayesinde Suudi Arabistanlılara bu konuda rahatlık sağlıyor” dedi.

 

TÜBİTAK Enerji Enstitüsü Proje Yöneticisi Dr. H. Bilge Mutluer ise Suudi Arabistan’da şebeke sorunlarının temelinde yatan sıkıntının uzun mesafe olduğunu belirtti. Mutluer, “Suudi Arabistan’da çölün ortasına elektrik hattı götürmek için en az 300 kilometre hat döşemek gerekiyor. Türkiye’de böyle bir hattın uzunluğu en fazla 40-50 km. Bu denli uzun mesafede gerilimi sabit tutamazsınız” dedi.

www.hurriyet.com.tr / ekonomi

14.10.2013

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR