Yıldız: Enerji üretiminde büyüme devam edecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Enerjideki üretimi en az iki katına çıkardık, daha da büyüyeceğiz. Toplumun tüm kesimleriyle büyümeye devam edeceğiz" dedi.

 

Bir dizi açılış için Kayseri`de bulunan Bakan Yıldız, KAYSERİGAZ Scada Merkezi`nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye`de özelleşen ilk elektrik dağıtım şirketlerinden birisinin ve yine özelleşen ilk doğalgaz dağıtım şirketlerinden birinin Kayseri`de olduğunu söyledi.

 

Bu şirketlerin teknik açıdan da takviye edilmeleri gerektiğini belirten Yıldız, "Bunu gerçekleştiren özel sektör temsilcilerini tebrik ediyorum. Scada Merkezi ile aynı noktadan, aynı odadan doğalgaz dağıtımıyla ilgili pekçok işlem gerçekleştirilebiliyor. Bu hizmeti vatandaşlarımızla buluşturduğu için ilgililere teşekkür ediyorum " diye konuştu.

 

Yıldız ve beraberindekiler açılışın ardından merkezi inceleyerek KAYSERİGAZ Genel Müdürü Hasan Yasir Bora`dan bilgi aldı.

 

Bora, şehirdeki doğalgaz vanalarını merkezden takip edebildiklerini ve bir risk durumunda bölgenin doğalgazını merkezden kesebildiklerini, ayrıca kentin gaz ihtiyacının günün hava durumuna göre belirlenebildiğine dikkat çekti.

 

Bakan Yıldız ise merkezdeki donanımın Türkiye`nin gelişmişliğinin göstergesi olduğunu belirterek, "Almanya`da benzer bir ana kontrol merkezini gözlemlemiştik. Hiçbir farkı yok, hatta buradaki onun bir adım ötesinde. Bunlar Türkiye`nin zihniyle tekniğiyle büyüdüğünün de göstergesidir. Scada Merkezi sayesinde tehditlerden, risklerden daha sıkı korunmuş olunacak" şeklinde konuştu.

 

Yıldız`a şirket yetkilileri tarafından KAYSERİGAZ`ın ambleminin yer aldığı köstekli saat hediye edildi.

 

Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş. 59. Pancar Alım Kampanyası

Yıldız daha sonra Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş. 59. Pancar Alım Kampanyası törenine katıldı. Burada konuşan Yıldız, bütün çiftçilerin üretimlerinin bereketli geçmesi dileğinde bulundu.

 

Şeker fabrikasının ekonomik yönden önemine değinen Yıldız, şunları kaydetti:

 

"300 bin tondan daha fazla şeker üretimi yapan ve Türkiye`nin ilk 500 şirketi arasında yer alan bir şirketten söz ediyoruz. Bizim kültürümüzde tarım emektir, alın teridir. Adı gibi tatlı ve kolay yetişmiyor. Çiftçilerimizin her biri çocuklarıyla ailesiyle çalışıyor. Kendi rızkınızı temin ederken ülke ekonomisine de katkı sağlıyorsunuz. Nasırlı elleriniz dert görmesin. 11 yıldır bizler de oy veren, vermeyen herkese hizmet götürmeye çalışıyoruz. Enerjideki üretimi en az iki katına çıkardık, daha da büyüyeceğiz. Toplumun tüm kesimleriyle büyümeye devam edeceğiz."

 

Şeker fabrikasının yönetiminin elde edeceği kotalarla daha fazla çalışacağını vurgulayan Yıldız, çiftçinin daha çok üretmek istediğini, fabrikanın ise daha fazla çalışmak istediğini dile getirdi.

 

Yıldız, Türkiye`de bir yıl boyunca sadece 11 gün çalışan fabrikalar olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

 

"25 tane kamu elindeki şeker fabrikasının şu veya bu gerekçeyle özel sektör performansıyla çalışmadığını biliyoruz. Bir verimsizlik dönüp dolaşıp bütün vatandaşlarımızı buluyor. O yüzden verimsiz her noktayı verimli hale getirmeliyiz. Oradaki işçi arkadaşlarımız çalışıyor diye 76 milyonun hak ve hukukuna kayıtsız kalamayız. Hem işçimizin hem de diğer vatandaşlarımızın hakkını, hukukunu koruyacağız. Toplam belirlenen bir kota var. Bu kotanın adaletli paylaştırılması lazım. Bunun kanunu ve mevzuatı var. İnşallah bunlarla ilgili çalışacağız. Şeker fabrikası eski idarenin kötü yönetiminden kaynaklanan bütün safralarını atacak ve verimli işler yapmaya devam edecek. Zararlarını kara dönüştürecek. Tüm banka borçlarını kısa sürede kapatmış olacak. Güneş paneliyle ilgili çalışmalar var, bunları destekliyoruz. 500 kilovatlık bir güneş panelinin kendisini kısa sürede amorti edeceğine inanıyorum."

 

Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay ise fabrikaya verilen kotadan dolayı fabrikanın yıl boyunca 75-80 gün çalışabildiğini belirtti. Akay, fabrika olarak daha fazla çalışmak istediklerini ve kotayı düzenleyen kanunlarda değişiklik yapılmasını dilediklerini söyledi.

 

Çiftçilere diz üstü bilgisayar

Konuşmaların ardından Yıldız, 50 yıldır Yozgat`ın Boğazlıyan ilçesinde pancar üretimi yapan Hüseyin Çelikadam`a plaket takdim etti.

 

Öte yandan şeker fabrikasına yıllardır pancarlarını getiren diğer çiftçilere de dizüstü bilgisayar hediye edildi.

 

1955 yılında açılan fabrikanın geçmiş dönemlere ait fotoğraflarının yer aldığı serginin ardından dua edilerek kampanya başlatıldı. AA

www.bloomberght.com

23.09.2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR