TÜBİTAK desteğiyle güneş enerjisiyle çalışan İHA geliştirildi

Tübitak desteğiyle güneş enerjisine dayalı, alçak irtifalı, kısa menzilli ve otomatik uçuş ve kontrol kabiliyetine sahip 2 adet insansız hava aracı geliştirildi.

 

Ankara Bilkent Cyberpark Teknoloji Bölgesinde faaliyet gösteren TK3-Teknik TÜBİTAK TEYDEB’den aldığı yaklaşık 200 bin liralık destekle TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Teknoloji Merkezinde güneş enerjisiyle çalışan yüzde 100 yerli İnsansız Hava Aracı (İHA) geliştirdi. TAN100 olarak adlandırdıkları İHA hakkında bilgi veren proje danışmanı Prof. Dr. Ünver Kaynak, güneş enerjili İHA projesinde Türkiye’de sonuca ulaşan ilk firma olduklarını belirtti. Türkiye’nin güneş enerjisi açısında çok zengin bir ülke olduğuna dikkat çeken Kaynak, şunları söyledi:

 

7 KİŞİLİK EKİP

“Ülkemizin ve kurumlarımızın İHA alanında keşif, gözlem, haberleşme, ölçüm gibi ulusal düzeyde çok çeşitli ihtiyaçları bulunuyor. Biz de bu ihtiyaçlara çözüm sunabilmek için bu projeye başladık. TÜBİTAK’tan aldıkları destekle başladıkları projeyi 7 kişilik bir ekiple tamamladık. Projeyle güneş enerjisine dayalı insansız uçaklar sınıfında öncü bir çalışma tamamladık. Proje sonucunda elektrik motorlu, kısa menzil dahilinde otomatik uçuş kontrol yeteneğine sahip, ileri kompozit malzemeden yapılmış iki adet İHA geliştirilerek, öncü uçuş testlerini başarıyla tamamladık. Uçağımız Google Earth üzerine işaretlenen alanlara otomatik pilotla rahat bir şekilde ulaşabiliyor.

 

İHA üzerinde halen geliştirme süreci devam ediyor. Azami kalkış ağırlığı 18 kilogram olan mevcut sistem sadece batarya desteğiyle 90 dakika güneş enerjisi destekli olarak 120 dakika havada kalabiliyor. Şu anki haliyle sadece gündüz görüntüsü alabiliyor. Biz bu uçağı test amacıyla geliştirdik. Mevcut proje bütçesi dahilinde bu özelliklerde sistemi geliştirdik. Gereken destek bulunduğu taktirde biz daha yüksek performans özelliklerine sahip hava araçları geliştirebiliriz. İhtiyaca göre seçilecek yüksek çözünürlüklü kamera ve uzun menzilli haberleşme sistemleri vasıtasıyla gündüz depolanan enerjinin kullanımıyla geliştirilecek sistem gece de görüntü alabilir ve yer kontrol sisteminden anlık rota takibi yapılabilir.

 

HEDEF YÜZDE 100 GÜNEŞ

TAN100, enerjisinin halihazırda yüzde 30’unu güneş enerjisinden sağlıyor. İHA üzerinde halen geliştirme süreci devam ediyor. Öncelikle mevcut güneş panellerinin yüksek teknolojili panel kullanımıyla araçların yüzde 100 güneş enerjisinden beslenen şekle dönüştürülmesini hedefliyoruz. Biz şu anki tasarımı kısıtlı bir bütçeyle yaptık. Ekonomik destek olduğu taktirde yüzde yüz güneş enerjisiyle uçan İHA yapmamızın önünde hiçbir engel yok.” Meltem ÖZGENÇ / ANKARA

www.hurriyet.com.tr / ekonomi

05.11.2013

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR