Yeşil Otel dünyayı değiştirecek

Güney Afrika’nın ilk çevreci oteli açıldı. Cape Town’un yeni havalimanı oteli çevre dostu olduğu kadar enerji tasarrufu da yapıyor. Yeşil Otel ismini taşıyan işletme şehir merkezine yalnızca 22 kilometre mesafede bulunuyor.

 

Otelin ısıtma boruları tıpkı bir kazan dairesi mantığıyla çalışıyor ve erişilemeyen alanlara depodan hava ve sıcak su iletiyor. Yüze yakın yer altı borusuyla odaların ısınma ve sıcak su ihtiyacı sağlanıyor.

 

Otelin enerji kanallarını inşa eden mühendis Andre Harms yer altı borularının işleyişini anlattı:

 

“Su kanalları toprağın ısısını yansıtıyor. Yaz aylarında sıcak suya kavuşmamız pek zor değil çünkü Cape Town ortalama 30 derecelik sıcaklığa sahip. Geri kalan dönemde sıcaklık ortalama 19 dereceye indiğinde bile sorun yaşamıyoruz, bazen sıcak suyu borulardan geçirip soğutuyoruz.”

 

Jeotermal su sıcaklığı kontrolü sağlanan oteldeki her boru, su üretimi hesaplanarak inşa edilmiş. Kullanılmış suyun tekrar kanallara inerek tuvalet sifonu için geri dönüşümünün yapıldığı sistem de yağmur suları da toplanıyor.

 

Mühendis Andre Harms bu konuyu şu sözlerle özetlliyor:

 

“Burada yaptığımız suyun kanallar içinde devamlı hareketini sağlayarak depoyu araba yıkamak, bahçe sulamak ve sıcak su kaynağı gibi farklı ihtiyaçlara taşımak.’‘

 

Otelin en büyük güç kaynağı kuşkusuz rüzgar gülleri. Otel girişinde bulunan rüzgar enerji hattı ve güneş enerji panelleri genel elektriği sağlıyor. Otel müşterileri spor salonunda egzersiz yaparken ise enerjilerini kendi eforlarıyla üretiyorlar.

 

Sera gazı miktarı açısından insan faaliyetlerinin çevreye verdiği zararın ölçüsü olan karbon ayak izi, otelde yok denecek kadar az.

 

Otelin aşçısı Yolande Burger karbon ayak izi miktarını nasıl düşürdüklerinden bahsediyor:

 

‘‘Başta marul olmak üzere bazı yeşillikleri otelde yetiştiriyoruz. 160 kilometre uzaklıktaki tarlamızdan ihtiyaç duyduğumuz her ürünü bizzat getirtiyoruz.”

 

Ağustos ayında açılan Yeşil Otel, müşterilerini aynı havluyu birden fazla kullanmak ve klimayı açmamak karşılığında küçük hediye çekleri vererek çevre dostu olmaya davet ediyor.

http://tr.euronews.com

05 Kasım 2013

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR