OKA, 2014`te KOBİ projelerine 26 milyon TL hibe verecek

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA), 2014 yılında 19 milyon TL’si yenilenebilir enerji olmak üzere kaliteli ve yüksek faydalı projelere toplamda 26 milyon TL tutarında hibe desteği sağlayacak.

 

‘Yenilebilir Enerji Mali Destek Programı’ ve ‘KOBİ`lere Yönelik Yenilikçi Yaklaşımlar Mali Destek Programı’ kapsamında verilecek desteklerle OKA, bölgede faaliyet gösteren KOBİ`lerin uluslararası düzeyde rekabet güçlerini artırmayı, kalite ve katma değere sahip ürün geliştirme imkanlarının artırılmasını ve bölgede yenilebilir enerji kaynaklarının kullanımını artırmayı amaçlıyor.

 

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı 2014 Yılı Teklif Çağrısı Tanıtım Toplantısı, İl Özel İdaresi konferans salonunda yapıldı. Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, kamu kurum ve kuruluş yöneticileri ile kobilerin katıldığı toplantıda, Samsun, Amasya, Çorum ve Tokat’ın ulusal ve uluslararası ölçekte rekabet üstünlüklerini artırmayı hedefleyen OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, yeni yılda verilecek desteklerle ilgili ayrıntılı bilgi verdi. Ajansın bu güne kadar 323 projeye 70 milyon TL hibe desteği sağladığını hatırlatan Özen, 2009 yılından itibaren uygulanan projelere yönelik de 133 milyon TL’lik yatırım gerçekleştirdiklerini belirtti.

 

Özen, yeni dönemde yenilenebilir enerjide, hidrolik, güneş, rüzgar, jeotermal, biyokütle, biyogaz, dalga, akıntı enerjisi ve gelgit gibi fosil olmayan enerji kaynakları ile lisanssız elektrik üretimine yönelik yatırımları öncelikli olarak destekleyeceklerini açıkladı.

 

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy ise desteklenecek projelerin çok kaliteli olması gerektiğinin altını çizdi. OKA’nın 4 ilde kamu, sivil toplum örgütleri ve özel sektörün proje başvurularını değerlendirip uygun bulduklarına hibe destekleri verdiğini ifade eden Vali Aksoy, “4 ilimizde kalkınma ajansımız, bugüne kadar 323 projeye 70 milyon TL kaynak kullandırdı. Eş finansmanları da dahil ettiğimizde 133 milyon TL’lik proje hayata geçirilmiş olundu. Bunlar sosyal alanın yanı sıra kobilerin kendilerini geliştirme ve ekonomiye katkı sağlayacak birçok proje olduğunu görüyoruz. Bölgemizde güdümlü projeler kapsamında da birçok konuyu değerlendireceğiz.” dedi.

 

OKA’nın proje teklif çağrısına başvuruları beklediklerini söyleyen Vali Aksoy, “26 milyon TL’lik hibe desteğini 4 ilimizi kapsayacak projelere harcayacağız. Yenilebilir enerji ve kobilere yönelik desteklerimiz çok önemli. Artık inovasyon, çağımızın en önemli kavramlarından biri haline geldi. Yenilikçi stratejilerin, çalışmaların ortaya konması bakımından biz de kalkınma ajansı olarak böylesine bir konuşu gündemimize alarak, özel sektörün yapacağı çalışmalara destek vereceğiz. Bunu çok önemsiyoruz. Bu alanda yapılacak olan çalışmalarla bölgemizde hem ekonomik hem de istihdam açısından önemli katkılarının olacağını düşünüyoruz. Yeni dönemde bu stratejilerin ortaya konması ve inovatif çalışmalar ekonomik anlamda da ciddi kazanımlar sağlamaktır. Ajans yönetim kurulu olarak bu projelere destek vereceğiz.” şeklinde konuştu.

 

Projelerin istenilen düzeyde olmasının büyük önem taşıdığına da değinen Vali Hüseyin Aksoy, “Proje verdik ama kabul görmedi düşüncesinin yılgınlığa neden olmaması için projelerimizi istenilen nitelikle ve profesyonellikle hazırlanması çok önemli. Bu projeler kalkınma ajansımızda bağımsız uzmanlarca inceleniyor, değerlendiriliyor. Notlar veriliyor. Titiz bir çalışmadan sonra en destek veriliyor. O bakımdan amacı ve niteliği çok iyi olabilir ama iyi ifade edememişsek, dosyamızı iyi ayarlamazsak uzmanlardan geçerli not alamayabiliyor. Alamayınca da proje sahipleri üzüntü duyabiliyor. İyi projeleri nitelikli hazırlamalıyız. Kaynak sınırlı olduğu için en iyi projeler yararlanacak.” ifadelerini kullandı. CİHAN, Samsun

www.zaman.com.tr

02.12.2013

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR