Aspilsan, enerji kesintisinin kritik olduğu alanlar için EDS geliştirdi

Aspilsan Enerji Genel Müdürü Özsoy, sistemin özellikle elektrik kesintisinin hayati önem taşıdığı hastane, güvenlik alanları gibi iç mekânlarda kullanılabilecek ve mobil olarak taşınabilecek şekilde tasarlandığını belirtti.

 

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) için pil, akü ve batarya üretimi yapan Aspilsan, enerji kesintisinin hayati önem taşıdığı kritik alanlar için jeneratör ve kesintisiz güç kaynaklarına göre daha kullanışlı olan Enerji Depolama Sistemi (EDS) geliştirdi. Yenilenebilir enerji kaynakları ile entegre çalışabilen EDS’nin, enerjinin verimli kullanımı alanında da işlevselliğine vurgu yapan Aspilsan Enerji Genel Müdürü Ferhat Özsoy, sistemin özellikle elektrik kesintisinin hayati önem taşıdığı hastane, güvenlik alanları gibi iç mekânlarda kullanılabilecek ve mobil olarak taşınabilecek şekilde tasarlandığını anlattı.

 

Aspilsan, Kayseri OSB’ deki tesislerinde 1980’li yılların başından beri Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) için değişik tiplerde nikel katmiyum içeren pil, batarya ve akü üretiyor. Söz konusu tesislerde üretilen pil ve bataryaların kayda değer bölümü TSK’nın ihtiyaçları doğrultusunda üretilirken bir bölümü de iç ve dış pazarlara sunuluyor. Ürün çeşitleri içinde uçak aküleri, değişik tipte savunma, telsiz cihazı ve medikal cihaz bataryaları, sarj cihazları ve enerji depolama sistemleri de bulunan Aspilsan, iç pazarda da önemli bir paya sahip.

 

EDS, yenilenebilir enerji santralleri ile entegre çalışıyor

Modern enerji sistemlerinde arz güvenilirliği, sistem kararlığı, enerji kaynaklarının verimli kullanılması, iletim / dağıtım problemleri ile maliyetlerin minimize edilmesi gibi nedenlerden kaynaklı enerji depolanmasının zorunlu hale geldiğini anlatan Ferhat Özsoy, yenilenebilir enerji üretiminin fazla olduğu durumlarda depolama faaliyetinin önemine değindi. Enerjinin verimli kullanımının etkin bir enerji depolama desteği ile mümkün olabileceğinin altını çizen Özsoy, üretimin yeterli olmadığı durumlarda ise depolama faaliyetinin sistemi desteklediğini aktardı. Özsoy, “Aspilsan tarafından geliştirilen EDS ile özellikle fosil yakıtlardan, güneş ve rüzgardan elde edilecek enerji maksimum düzeyde kullanılabilecek. Geliştirdiğimiz sistemi, istenen güç çerçevesinde üreterek ihtiyaç sahiplerine ulaştırmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu. EDS’nin yenilenebilir enerji santralleri ile entegre şeklide çalıştığını ve üretim fazlası enerjiyi depolayarak üretimin olmadığı periyotlarda kullanım olanağı sağladığını ileten Özsoy, söz konusu depolama için küçük kapasiteli rüzgâr türbinlerinde veya güneş paneli sistemlerinde üretilen enerjinin yeterli olduğunu ifade etti.

 

Arıza veya hata durumunda EDS kesintisiz enerji sağlıyor

Üretim sırasında yaşanan arıza veya hata durumunda EDS’nin kesintisizlik özelliğine de vurgu yapan Ferhat Özsoy, şunları kaydetti:

 

“Sistem, şebekeye bağlı (on-grid) veya şebekeye bağlı olmayan (off-grid) yenilenebilir enerji üretiminde, üretimi durduran arızaların meydana geldiği durumda ana şebekeyi arıza/hata giderilene kadar destekleyerek enerji verimliliğine katkı sağlıyor.”

 

Yanı sıra EDS’nin rüzgâr enerji santrallerinde (RES) rüzgâr hızının düzensizliğinden kaynaklanan, olası ani dalgalanmaları (piklenme) düzenlediği bilgisini paylaşan Özsoy, sistem sayesinde ana şebekeye kaliteli, temiz enerji verildiğini aktardı. HANDAN DÖRTYOL, KAYSERİ

www.dunya.com / sektörler / enerji

12.01.2016

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR