Bu Pasajın Elektriği Hiç Kesilmiyor

Güneş enerjisinden ürettiği elektriği pasaj aydınlatmasında kullanan Makine Mühendisleri Odası Milas Temsilcisi Onur Onay, yenilenebilir enerji kullanımı konusunda vatandaşlara ve yerel yönetimlere örnek oluyor.

 

Milas`taki Onay Pasajı`nın sahibi Makine Mühendisleri Odası Milas Temsilcisi Onur Onay, kurduğu tek güneş panelli sistem ile güneş enerjisinden elektrik üretmeye başladı. Elde ettiği elektriği 16 dükkanlı pasajın aydınlatmasında kullanan ve kiracıların elektrik kesintilerinde mağdur olmamalarını sağlayan Makine Mühendisi Onay, ücretsiz aydınlatma hizmetiyle kiracılarından olumlu geribildirimler alıyor.

 

Güneş enerjisinden elektrik üreten sistemlerin zannedildiği gibi pahalı olmadığını belirten Onay; "Pasajın çatısına kurduğum tek güneş panelline sahip bu sistemin toplam maliyeti 2 bin TL. Buradan elde ettiğim elektrikle pasajımdaki ana aydınlatmada kullandığım 11 lambayı çalıştırıyorum. Bu sistemler düşünüldüğü gibi pahalı değil artık. İleriye dönük düşünüldüğünde de yatırım kendini amorti ediyor. Hatta artan elektrik fiyatları göz önüne alınırsa kara da geçiliyor" dedi.

 

Yenilenebilir enerji kaynaklarından olan güneş enerjisinin mutlaka kullanılması gerektiğinin altını çizen Makine Mühendisi Onay, kendi pasajında ileriki günlerde dükkanların içini de aydınlatmayı planladığını söyleyerek vatandaşlara, şirketlere ve yerel yönetimlere seslendi.

 

Müteahhitlerin, belediyelerin şehir planlaması yaparken bu tür sistemleri kullanmalarını isteyen Onay; "Mesela kapalı pazar yerimizin üstü bu paneller için çok uygun. Kurulabilecek bir güneş paneli sistemiyle dükkanların elektrik ihtiyacı karşılanabilir. Öte yandan ilçemizdeki toprak havuzlarda balık üretimi yapan şirketlerin en büyük gideri elektriktir. Tarlalara kurulan güneş panelleriyle yüzde 50`ye varan bir tasarruf sağlanabilir. Apartmanlarda genel aydınlatmada kullanılan lambaların elektrik ihtiyacı bu panellerle sağlanabilir. Gidip abone olup her ay para toplamak ya da elektrik kesintisi olduğunda sıkıntı yaşamak istemeyenlerin hızla bu sisteme geçmesini tavsiye ediyorum. Ben bu ilçede ilk adımı attım. Umarım herkes bunu görür ve teknolojiden yararlanır." dedi.

 

"MUĞLA BELEDİYESİ SOLAR ENERJİ SİSTEMİYLE 64 MİLYON KARA GEÇTİ"

 

Solar enerjiyi ilk defa Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile çalıştıklarını belirten Makine Mühendisi Onay, vatandaşların 500 kilovata kadar yenilenebilir enerji tesisi kurabileceğini, solar enerji sistemi kullanan Muğla Belediyesinin de 64 milyon TL kara geçtiğini söyledi.

 

Geçmişte üniversite ile yürüttükleri çalışmalar ve kurdukları şirket bünyesinde yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Onay, şunları kaydetti; "Üniversiteyle Dalyanda seyahat eden yatların elektrik ihtiyacını güneş enerjisiyle karşılayacak bir proje hazırlamıştık. Daha önce kurduğumuz şirketle de başarılı işlere imza attık. Irak`ın başkenti Bağdat`ın sokak aydınlatmaları bizim ihraç ettiğimiz solar enerji sistemleriyle aydınlatıldı. Güneş enerjisini kullanan Muğla Belediyesini yaptıkları atılımdan dolayı tebrik ediyorum. Birkaç gün önce basında yer alan bir haberde 64 milyon lira kara geçmişler. Umarım halkımız bu enerjiyi kullanır." Muğla (İHA)

www.haberler.com

18.12.2013

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR