Yağmur yağmayınca tarımsal sulama ile elektrik tüketimi katlandı

Dicle Elektrik Dağıtım bölgesindeki tüketim bir ay içerisinde neredeyse yüzde 100 oranında arttı. Bölgede 30 Ekim’de 33 milyon kWH (kilovatsaat) olan elektrik tüketimi 29 gün sonra 61 milyon kWH’ye yükseldi. Yaşanan bu ani ve yüksek tüketim artışının arızaları, dolayısıyla da elektrik kesintilerini beraberinde getirdiği bildirildi.

 

ELEKTRİK İLE SULAMANIN ETKİSİ

Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerine dağıtım hizmeti veren Dicle Elektrik’ten alınan bilgilere göre, enerji tüketimindeki bu ani artışın sebebi havaların soğumaya başlamasıyla birlikte elektriğin ısınma amaçlı olarak kullanılması kadar, kurak geçen sonbahar mevsimi.

 

Yetkililer, tüketilen enerji miktarının her gün düzenli olarak belirlendiğine dikkat çekerek şöyle dediler:

 

‘’Yaptığımız ölçümlerde sonbahar döneminde en düşük elektrik tüketiminin 31 milyon kWH ile 30 Ekim günü gerçekleştiğini belirledik. Bu tarihte hem havanın ısısı normal düzeydeydi, hem de kuraklık etkisi pek yoktu. Ancak, aradan geçen 28 gün sonra 27 Kasım günü yaptığımız ölçümlerde tüketimin 61 milyon kWH’ye yükseldiğini gördük. Bu kısa süredeki ani tüketim artışını araştırdığımızda, karşımıza ısınmada kullanılan enerjinin yanında kurak geçen sonbahar mevsimi de çıktı. Özellikle Şanlıurfa ve Mardin’de, kısman de Diyarbakır’da çiftçiler yeraltı kaynak sularını elektrikle çalışan motopomplarla çekerek tarlalarını suladıkları belirledik. Bu geçmiş yıllarda çok da alışık olmadığımız bir durum. Geçen yıl 27 Kasım’da ölçülen elektrik tüketimimiz 54 milyon kWH. Bu da tarımsal sulamanın etkisini açık biçimde ortaya koyuyor.’’

 

EN FAZLA ARTIŞ MARDİN’DE

Dicle Elektrik verilerine göre, 2015 yılının Ekim ayında tarımsal sulamanın yoğun olarak yapıldığı Mardin’deki elektrik tüketimi yüzde 30, Şanlıurfa’da yüzde 22 ve Diyarbakır’da ise yüzde 13 oranında arttı.

 

Verilere göre en fazla elektrik tüketiminin oransal olarak Mardin’de artmasına karşın tüketim değeri olarak Şanlıurfa’da arttığı bildirildi. Elektrik tüketiminde bu illeri Diyarbakır, Batman, Şırnak ve Siirt izledi. Tarımsal sulamanın pek fazla yapılmadığı Batman, Şırnak ve Siirt’teki tüketiminin daha ziyade ısınmada kullanıldığı için sınırlı kaldığı bildirildi.

 

ARIZALARA NEDEN OLUYOR

Dicle Elektrik Dağıtım yetkilileri, bu ani ve hesapta olmayan elektrik tüketiminin şebekeleri olumsuz yönde etkileyerek elektrik kesintilerine neden olduğunu ifade ettiler.

 

Yetkililer, kayıt dışı kullanımın da etkisi ile yaşanan aşırı tüketim nedeniyle trafolara aşırı yük bindiğini, bu nedenle zaman zaman patlamalar ve yangınlar yaşandığını, iletkenlerin aşırı biçimde ısınarak koptuğunu ifade ederken, ‘’Bu nedenle bölge genelinde zaman zaman sözünü ettiğimiz sebeplerden dolayı istenmeyen elektrik kesintileri yaşanabiliyor. Bu tür sıkıntıların yaşanmaması için öncelikle elektrik enerjisinin kayıt dışı kullanılmaması gerekmektedir. Bunun yanında bölge genelindeki tüketicilerimizi, elektriği israf etmeden sadece ihtiyaçları kadar kullanmaya davet ediyoruz.’’ şeklinde konuştular.

https://enerjienstitusu.com

29.11.2016

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR