Aydınlı İşadamlarına ALTERNATİF Enerji Semineri

Aydın Sanayici ve İşadamları Derneği (ASIAD) Kadın Girişimciler Komitesi, üyelere yönelik olarak, “Tecrübe Transfer Semineri” düzenledi.

 

ALTERNATİF enerji güneş enerjisinin tanıtıldığı seminerde, sanayi sektörünün gelecekte enerji sıkıntısı çekmemesi için farklı enerji kaynaklarına yönelmesi gerektiği belirtildi. Enerji sıkıntısı çekilmemesi için değişik enerji kaynaklarının araştırılması ve doğa dostu enerji kullanımının yaygınlaştırılması gerektiği, enerjide dışa bağımlılığın azaltılması için bunun şart olduğu belirtildi. Şu anda Türkiye`nin elektrik enerjisinde yüzde 65 oranında dışa bağımlı olduğunu belirten Denizli İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ali Apalı, “Ülkemizde HES ve RES`ten sonra güneş enerji santralleri konusunda yeni yeni gelişmeler oluyor. Enerji sıkıntımızı çözmemiz için natif enerjiye yönelmeliyiz. Şu anda kişi başı 3 bin kWh olan elektrik tüketimiz, yakın zamanda 5 bin kWh olacak.” dedi.

 

Aydın Ticaret Odası’nda düzenlenen seminerin açılışında üyelere seslenen ASIAD Kadın Girişimciler Komitesi Başkanı Ayşe Bakat, “Günümüz Türkiye`sinde ticaretin geldiği noktaya baktığımızda yeni şeyler keşfetmekteyiz. Üretim teknolojilerinin değiştiği ve geliştiği bir dünyada ticaretin de kabuk değiştirdiği aşikârdır. Bu değişen teknolojide gündemden geri kalmak, işletmeleri geri götürür. Sürekli olarak trendi takip etmeli, yatırımların yönünü buna göre belirlemeliyiz. Yatırımlarımızı yaparken dikkat etmemiz geren kalemlerden birisi de maliyettir. Kadın girişimciler için ilk tecrübe semineri başlattık. Güneş enerjisinin işletmelerde nasıl elektrik enerjisine dönüştürüldüğü konusunda bilgilenecek, tecrübe edineceğiz.” şeklinde konuştu.

 

ALTERNATİF enerjide çevreci olan ve henüz ülkede yeni kullanılmaya başlanan güneş enerjisi hakkında katılımcıları bilgilendiren Apalı ise kendilerinin bu sektöre girdiklerini, temiz ve ALTERNATİF bir enerji olduğu için her geçen gün ilginin arttığını söyledi. Ali Apalı, “Hidrojen enerjisi üzerine ülkemizde çalışan kurum yok. Güneş de yeni yeni kullanılmaya başlanan bir enerji. Geleneksel enerji kaynakları yanında ALTERNATİF enerji kaynaklarını ülkemiz genelinde yaygınlaştırmak gerekir. Türkiye’nin elektrik enerjisi üretimi kaynaklarına göre bakarsak doğalgazdan yüzde 55 civarında, linyit kömüründen yüzde 12 civarında elektrik üretiliyor. Elektrikte yüzde 65 oranında dışa bağımlılığımız var. 2002 yılından 2011 yılın kadar 20 bin MW saat olan enerji ihtiyacımız, 2011 yılından sonra 25 bin MW civarına çıktı, 2023`te 50 bin MW olacağı tahmin ediliyor. Bu yıl enerjide sıkıntı yaşadık. Bunu sanayiciye fazla yansıtmadan çözmeye çalıştık. Önümüzdeki dönemlerde bu sıkıntı daha da artacak. Alternatif enerjiye yönelerek bu sorunları aşmaya çalışmalıyız.” dedi.

 

Türkiye`nin güneş enerjisi bakımından zengin bir yapıya sahip olduğunu, temiz ve ucuz enerji kullanılması gerektiğini belirten Yönetim Kurulu Üyesi Apalı, “Türkiye güneş atlasına bakacak olursak en düşük bin 400 kWh, en yüksek yerlerde de bin 800 kWh radyasyon düştüğü görülmektedir. Türkiye’nin en kötü güneş gören yeri alma oranımız, güneş enerjisini en iyi kullanan Almanya’dan daha iyi. Almanya’da en iyi oran 960 kWh. Almanya, güneşten 25 bin MW enerji üretiyor. Şu anda Almanya’nın güneş enerjisinden ürettiği elektrik, bizim tüketimimizin yarısı. Biz yeni yeni başlıyoruz. Aydın’ın güneş alma rakamları bin 600 kWh. Bu şartlarda 1 kWh güneş enerjisi santraliyle yıllık ortalama bin 500 kWh elektrik üretebiliyorsunuz. Bunun için dört panel ve yedi metrekare alan yeterli.” diye konuştu.

 

Güneş enerjisi sistemi kurmak için işleyiş, prosedür ve yapılacak bütün çalışmaları da işadamlarına anlatan Apalı, güneşten lisanslı ve lisanssız elektrik üretilebileceğini, işletmelerin kurdukları lisanslı santrallerle elektrik dağıtım hattı üzerinden işletmelerinin enerji ihtiyacını karşılama imkanları olduğunu söyledi. Seminere, ASIAD Başkanı Semih Menzilci ve işadamları katıldı. (CİHAN)

www.haberler.com

26.12.2013

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR