13. Uluslararası Enerji Arenası...

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau, güneş enerjisinde belirlenen tarifelerin yeniden gözden geçirilerek cazip hale getirilebileceğini söyledi. "Uluslararası Dönüşüm ve Enerjide Yeni Dönem" başlığıyla düzenlenen Uluslararası Enerji Arenası`nda yaptığı konuşmada, Türkiye`nin enerji sektörü ile ilgili bazı temel gerçeklikleri bulunduğunu, bunlardan birinin enerji talebindeki artış olduğunu söyledi.

 

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau, güneş enerjisinde belirlenen tarifelerin yeniden gözden geçirilerek cazip hale getirilebileceğini söyledi.

 

Zachau, Stratejik Teknik Araştırmalar Merkezi (STEAM) tarafından bu yıl "Uluslararası Dönüşüm ve Enerjide Yeni Dönem" başlığıyla düzenlenen Uluslararası Enerji Arenası`nda yaptığı konuşmada, Türkiye`nin enerji sektörü ile ilgili bazı temel gerçeklikleri bulunduğunu, bunlardan birinin enerji talebindeki artış olduğunu söyledi.

 

Türkiye`de enerji yoğun sektörlerin var olduğunu ve ülkenin enerjide ithalat bağımlısı olduğunu belirten Zachau, bunun da Türkiye dışına yatırım ve istihdam anlamına geldiğinin altını çizdi. Zachau, enerji ithalatının cari açığa etkisine de işaret etti.

 

Sektörde serbestleşmenin önemine değinen Zachau, ülkedeki yenilenebilir kaynakların kullanım oranlarının da hedefler doğrultusunda artırılması gerektiğini kaydetti.

 

Türkiye`nin hidro elektrik santral konusunda da hedef belirlediğini, bunu da doğru bulduklarını ifade eden Zachau, yatırımların güvenli ve çevreye etkisinin hesaba katılmasının önemine işaret etti.

 

Rüzgar enerjisine ilişkin sofistike ve akılcı şebekeler kurmak gerektiğini, güneşte ise tarife garantilerinin önemli olduğunu belirten Zachau, tarifelerin yeniden gözden geçirilerek cazip hale getirilebileceğini ifade etti. Zachau, "Tarifelere belli zaman aralıklarında yeniden bakmak, uyarlamak gerekiyor" dedi.

 

Elektrik dağıtım ihalelerine de değinen Zachau, bu ihalelerde şirketlerin gerçekçi olması gerektiğini, özelleştirmelerin başarıyla tamamlanacağına inandığın, elektrik üretim özelleştirmelerinin de en kısa zamanda yapılmasını ümit ettiğini söyledi.

 

Zachau, Dünya Bankası Grubu olarak Türkiye ile olan ilişkilerini geliştirmek ve artırmak istediklerini sözlerine ekledi.

 

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Doğal Kaynaklar Bakanı Asthi Hawrami ise bölgeden 2008 yılından itibaren petrol üretimi ve ihracatı başladığını söyledi.

 

Bölgesel Kürt Yönetiminin petrol ve doğalgaza ilişkin çok sayıda keşif yaptığını belirten Hawrami, Irak`ın istikrarı için mevzuatların yapılmasının önemli olduğunun altını çizdi.

 

Gürcistan Enerji Bakanı Alexander Khetaguri ise Türkiye ile enerji alanında işbirliğine devam etmek istediklerini belirtti. Khetaguri, Gürcistan`a Türkiye`den ne kadar çok yatırım yapılırsa Türkiye ile enerji alanında o kadar işbirliği yapabileceklerini anlattı.

 

Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Selahattin Hakman da dünyada enerji talebinin artık yapısının değiştiğini belirterek, talep artışının gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere doğru kaydığını hatırlattı.

 

Hakmen, enerjide arz güvenliği ve iklim değişikliği ile mücadele konularına üçüncü bir boyut olarak rekabetçiliğin de eklendiğini anlattı.

 

Türkiye`nin de bu dönemde yüksek talep artışıyla karşılaştığını ve bundan sonra da böyle olacağını ifade eden Hakman, ancak Türkiye`nin bugün bir enerji dar boğazı ile karşı karşıya olmadığını dile getirdi.

 

STEAM Konferans Başkanı Ali Bayramoğlu ise özellikle elektrik dağıtım ihalelerindeki fiyatları anımsatarak, yatırımcıların ihalelere "saçma sapan" fiyatlarla girmemesi gerektiğinin altını çizdi.

İstanbul (Anadolu Ajansı) 08 Eylül 2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR