Rüzgâr enerjisi ve doğa dengesi

Obama yönetimi daha yenilenebilir enerji projelerinin sayısını arttırmaya uğraşırken, kendisini iki dost grubun arasında kalmış buldu: rüzgâr enerjisi endüstrisi ve çevreci organizasyonlar.

 

Her iki grup ile hükümet arasında oluşan gerginlik, kel kartalların ve kaya kartallarının ölümüne neden olan rüzgâr çiftliklerinin çalışma iznini 30 yıla çıkaran yeni federal yasanın yakın zamanda ilan edilmesiyle arttı.

 

Korumacı gruplar, bu yasanın rüzgâr çiftliklerine yeterli kontrol kuralı uygulamaksızın faaliyet göstermeleri için haddinden fazla rahatlık verdiğini ve kartal popülasyonunun maruz kalacağı uzun dönemdeki etkiyi de hesaba katmadığını söylüyor. Söz konusu yasa hakkında, üzerinde aylardı r süren müzakerelere müdahil olan Milli Audubon Toplumu başkanı ve yöneticisi David Yarnold, "30 yıllık faaliyet izni demek bir açık çek demektir" diyor ve ekliyor, "Esasen yasa; `kartalların ölümüne sebep veren rüzgâr türbinlerini çalıştırabilir ve çiftliklere yolu düşen kartalları öldürebilirsiniz` diyor."

 

Koruma grupları, Amerika Balık ve Yaban Hayat Hizmeti`nin, bölgede kaç kartalın ölebileceğine dair limit getiren, daha detaylı bölgesel planlar geliştirmek maksadıyla düzenlenen ve rüzgâr endüstrisi tarafından da imzalanan anlaşmayı olmadık yere reddettiğini belirtiyor. Yarnold, "Biz tarihi bir anlaşmayı masaya koyduk, ancak onlar evet diyebilecek vizyona sahip değillerdi" diyor.

 

Amerikan yaban hayat yetkilileri, 2014 yılı başlarında yürürlüğe girecek olan ve uzun dönemli çalışacak rüzgâr çiftliği projeleri ile kartal popülasyonunu sabit tutabilme ihtiyacı arasında bir denge sağlamanın peşinde olan yasayı savunuyorlar. Ne kel kartallar ne de kaya kartalları nesli tükenme tehlikesi altında olan hayvanlar arasında sayılıyor. Ancak her iki kuş türü de federal yaban hayatı koruma derneklerince sahipleni lmiş durumda.

 

2009`dan bu yana rüzgâr çiftlikleri beş yıl süreyle çalışma izni alabiliyor, bu da belli şartlara bağlı; çiftlikler, kuşların emniyeti sağlamak için yeterli önlemleri aldığını ispatladığı sürece, ancak belirli sayıda kartalın ölümüne sebebiyet vermelerine müsaade ediyor.

 

Yeni yasa izin süresini 30 yıla çıkarıyor ve kartalların korunduğuna dair yeterli önlemin alınıp alınmadığına dair her beş yılda bir yapılacak federal incelemeleri de içeriyor. Rüzgâr türbinleri yüzünden yılda kaç kuşun öldüğü tam olarak bilinmiyor, ancak tahminler 10 binden 500 bine hatta daha fazlasına işaret ediyor. Amerikan Rüzgâr Enerjisi Derneği`ne göre ölen kartallar, diğer kuşlar arasında çok küçük bir kısmı oluşturuyor.

 

Derneğin yerleşim politikası direktörü John Anderson, "Bu, kartallar için bir koruma planıdır. Plan öncelikle kartallara gelebilecek zararın ihtimallerinin azaltılması ve zamanla da bu ihtimalin sıfıra indirilmesi şeklinde olmalıdır." diyor. DAN FROSCH - DENVER, Colorado

www.sabah.com.tr / NewYorkTimes

29 Aralık 2013

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR