Güneşe ve neme göre sulama yapan cihaz geliştirildi

Uşak Üniversitesince üç yıl boyunca sürdürülen çalışmalar neticesinde topraktaki nem oranını ölçerek, güneş ışınlarının bitkiler üzerindeki etkisine göre otomatik sulama yapılmasını sağlayan bir cihaz geliştirildi.

 

Türk Patent Enstitüsü tarafından "Faydalı Model" kategorisinde patent verilen cihaz, tarım arazilerinde verim artışı sağlıyor, su tasarrufu ve personel giderlerini de azaltıyor.

 

Uşak Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Elektronik ve Otomasyon Bölümü Öğretim Görevlisi Süleyman Anıl Yücesoy, yaklaşık 3 yıldır sürdürdükleri çalışmalar sonrası "Otomatik PIC kontrollü sulama sistemi" cihazını geliştirdiklerini bildirdi.

 

Ortamına göre sulama yapabilen cihazı Bir Eylül Yerleşkesi`ndeki alanda bir yıl süreyle denediklerini ifade eden Yücesoy, cihazın çalışma sistemini şöyle anlattı:

 

"Cihazda nem ve güneş ışın gücünü ve bunların bitki üzerindeki etkisini ölçebilen sensörler yer alıyor. Topraktaki nem oranını belirleyen sensör, güneş ışınlarının etkisini tespit eden sensörün verileri doğrultusunda toprağın suya ihtiyacı olup olmadığını belirliyor. Toprağın su ihtiyacı varsa cihaz otomatik olarak çalışıyor ve ihtiyacı olduğu kadar suyu veriyor. Nem oranının yeterli düzeye ulaştığını tespit eden sensörler, cihazın otomatik kapanmasını sağlıyor".

 

Cihazın tarım sektöründe sulama maliyetlerine önemli katkı sağlayacağını kaydeden Yücesoy, sistemin çalışma yapısı, tarım alanları ile şehirlerdeki yeşil alanların sulanmasında çok önemli avantajlar sağlayacağını ve ortak nem ve güneş ışığı alan tarım alanlarında bir tek cihazla tüm alanı sulamanın mümkün olacağını kaydetti.

 

Cihazın su tasarrufunun yanında, verim artışını sağlayıp personel giderlerini azaltacağını bildiren Yücesoy, deneme çalışmalarının ardından tescil için Türk Patent Enstitüsü`ne başvurduklarını ve başvurularının "Faydalı Model" olarak kabul gördüğünü dile getirdi.

 

Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Çelik ise, cihazın modern tarım yöntemlerinin uygulanmasında önemli bir eksikliği gidereceğini savundu.

www.tarimtv.gov.tr

03 Aralık 2013

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR