Dondurucu soğuklarda ısı kaybına dikkat

Balkanlar ve Karadeniz üzerinden gelen soğuk ve yağışlı hava Türkiye’de günlük hayatı olumsuz etkilerken ısınmada, ekonomik ve insan sağlığına uygun olmayan yöntemlerin tercih edildiği belirtildi. Ülke genelinde odun, kömür, fueloil ve doğalgazın kullanıldığı, ısı enerjisinin ekonomik olabilmesi için bina yalıtımlarının yapılması gerektiği vurgulandı.

 

İzmir Ekonomi Üniversitesi Meslek Yüksekokulu İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi Programı Öğretim Üyesi Murat Türkan, kömür ürünlerinin, ortaya çıkardığı karbonmonoksit gibi oksit ve kül sebebiyle hava kirliliğine, zehirlenmelere sebep olduğunu kaydetti. Türkan, “Zehirlenmeleri önlemek için kaliteli yakıt kullanılmalıdır. Kömür sobaları, talimatnamelere uygun şekilde kurulmalı ve bunların periyodik bakımları yapılmalıdır. Doğalgaz ise karbon içeriği düşük, yanması ayarlanabilen, verimli, çevreci, otomatik kontrole uygun bir yakıttır. Bu olumlu özellikleri dolayısıyla ısınmada doğalgaz kullanımı önerilmektedir.” dedi.

 

‘İYİ ISINMA İÇİN ÖNCE KORUMA’

Elektrik enerjisinin de ısınma için kullanıldığını ancak pahalı bir yöntem olduğunu ifade eden Türkan, tercih edilen ısınma türü her ne olursa olsun ekonomik kullanılabilmesi için binaların yalıtılmasına önem verilmesi gerektiğinin altını çizdi. Türkan, şunları kaydetti: “Mantolama adı verilen yalıtım ile odadan dışarıya ısı geçişi azalmakta ve dolayısıyla ısınma maliyeti düşmektedir. Ayrıca kapı ve pencere alınırken yalıtımlı malzemelerden üretilmiş olmasına dikkat edilmelidir. Kapı ve pencerelerin boşlukları yalıtım malzemesi ile kapatılmalıdır. Bunun yanında günün güneşli saatlerinde perdelerin açılması ile güneş enerjisinin ısısından daha fazla faydalanılabilir. Geceleri ise ısının oda içerisinde kalması için perdeler kapalı tutulmalı ve radyatörlerin önü her zaman açık olmalıdır. Tüm bunların yanısıra ısıtma cihazlarının periyodik bakımlarının yapılması da son derece önemlidir.”

 

‘KURU HAVA HASTA EDER’

İnsanların kendini rahat ve sağlıklı hissedebilmesi için ortam sıcaklığı ve nemin büyük önem taşıdığını aktaran Murat Türkan, nemlendiricisi olmayan bir radyatörün çok yüksek sıcaklıklarda çalışması durumunda havayı kuruttuğunu kaydetti. Nemin havada bulunan su buharı miktarı olduğunu, azaldığında burun ve boğaz bölgelerinde kuruluk hissedileceğini belirtti. Bu durumun, rahatsız edici olduğu kadar üst solunum yolu hastalıklarına da yol açabildiğine dikkat çeken Türkan, “Bunu engellemek için radyatörler, mümkün olduğunca düşük sıcaklıklarda çalıştırılmalıdır. Odada nem üreten cihazlar kullanılmalıdır. Ayrıca petrol türevleri ve doğalgaz gibi yakıtların büyük bir bölümünün ithal edildiği unutulmamalıdır. Isınma için boşa harcanan enerji, hem ülke ekonomisine hem de çevreye zarar vermektedir. Bu nedenle ısınma için yöntem seçerken ilk yatırım maliyetinin yanısıra enerji verimliliği de dikkate alınmalıdır.” diye konuştu. İZMİR (CİHAN)

09 Ocak 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR