Gündüz Elde Edilen Güneş Enerjisi Gece Kullanılabilecek

ABD’deki North Carolina Üniversitesi’nde görev alan Tom Meyer ve ekibindeki bilim adamları dün yaptıkları açıklamayla, gündüz elde edilen güneş enerjisinin gece de kullanılmasını sağlayan yeni bir yöntem geliştirdiklerini belirttiler.

 

Tom Meyer ve ekibinin North Carolina Üniverisitesi’nin resmi sitesi üzerinden yayınladıkları basın açıklamasında, çevresel zararları azaltmak için evlerde ve işyerlerinde fosil yakıtlar yerine kullanılabilecek güneş enerjisinin uzun süreli olarak nasıl kullanılabileceği detaylar bir şekilde açıklanıyor.

 

Çevresel olarak oldukça olumlu bir enerji kaynağı olan güneş enerjisinin bugüne kadar karşılaştığı en önemli sorun, bu enerjinin uzun süreli olarak korunamıyor olması. Güneş enerjisi sadece gündüz saatlerinde elde edilebildiği ve gece olduğunda bu durumun imkansız hale geldiği göz önüne alındığında, güneş enerjisi güvenilir bir enerji kaynağı olma konusunda başarısız oluyordu.

 

Bu sorunu gidermek isteyen Tom Meyer ve meslektaşları, yeni geliştirdikleri yöntemle güneş enerjisini elektrik yerine hidrojen yakıtına dönüştürüyorlar. Bilim adamlarının bu dönüşümü sağlamsı için geliştirdikleri DSPEC pili, güneş enerjisini topladıktan sonra bu enerjiyi kullanarak su moleküllerini bileşenlerine ayırıyor. Bu işlemin sonucunda ortaya çıkan hidrojen ve oksijen yakalanıyor ve depolanıyor. Bu sayede elde edilen hidrojen yakıtının yanı sıra elde edilen oksijen de doğaya geri salınıyor.

www.scroll.com.tr

16.01.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR