DSİ: Yağışlar azaldı ama barajlar yeterince dolu

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, son zamanlarda gündem konusu olan kuraklık konusunda açıklama yaparak barajların yeterince dolu olduğunu belirtti.

 

DSİ yetkilileri yaptığı yazılı açıklamada, “01 Ekim 2013 - 13 Ocak 2014 arasında Türkiye genelinde kümülatif yağışlar ortalamasında uzun yıllar ortalamalarına göre yüzde 36.8 ve 2013 yılına göre de yüzde 47.7 oranlarında azalmalar meydana geldi. Bu oransal azalmalar kamuoyunda endişe verici bulunmakla beraber esasen periyodik olarak yaşanabilen zaman dilimleridir. Her 10-15 yılda bir kurak periyoda girilebildiği gibi yine periyodik olarak ıslak dönemlerde yaşanabilmektedir. Bugün itibariyle 204 adet sulama maksatlı barajımızda yüzde 46’lık bir doluluk söz konusu. Geçen yıl bu oran yüzde 50 civarında idi. Doluluk oranı yüzde 21’in altında olan kritik baraj sayısı 54 adettir.” olduğunu belirtti.

 

Elektrik Sektörü Korktu

Öte yandan, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üstünde seyretmesi elektrik sektörünü kuraklık tehlikesine karşı korkuttu. Açıklamalarda bulunan bir uzmanlar, bahar aylarında düşük hidroelektrik üretimi nedeniyle gaz santrallerinin daha uzun süre çalışabileceğini, bu durumun elektrik fiyatlarını yukarı çekebileceğini belirtiyor. Önümüzdeki aylarda düşük yağış rejiminin devam etmesi durumunda, 2014 yılında elektrik fiyatlarının artabileceği belirtiliyor.

 

Kredi Ödemelerinde Sıkıntı Olabilir

HESİAD Başkanı Fahrettin Arman bazı nehir tipi santrallerde üretim yapılamadığını, baraj tipi santrallerde de suların kritik seviyelere ulaştığını belirterek, su gelmezse özel sektörün kredi ödemelerinde sıkıntı oluşabileceğini söyledi.

http://enerjienstitusu.com

17 Ocak 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR