Güneş Enerjisi Mardin’de masaya yatırıldı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Mardin şubesi ev sahipliğinde “Güneşin Gücü, Enerji ve Çevre" konulu Türkiye İstişare Toplantısı ile yenilenebilir enerji ALTERNATİFLERİ arasında güneş enerjisi tüm yönleri ile masaya yatırıldı.

 

Mardin Erdoba Eleganca otelinde yapılan toplantıya MÜSİAD Enerji ve Çevre Sektörü Kurulu Başkanı Mustafa Albayrak, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, Mardin Valisi Turhan Ayvaz, enerji sektöründen çok sayıda işadamı ve yatırımcı kuruluş temsilcileri katıldı.

 

MÜSİAD Mardin şube Başkanı Mehmet Ali Dündar’ın kısa bir konuşma yaptığı toplantıda, 5 aylık bir çalışma sonucunda planladığı bu istişare toplantısında, güneş enerjisinin Türkiye coğrafyasındaki zenginliği dile getirilerek, bunun da yenilenebilir enerji ALTERNATİFLERİ arasında irdelenmesini istedi. Dündar, toplantıdan çıkacak verimli sonuçların kamuoyu ile paylaşılıp güneş enerjisinden biran önce yararlanılmasını temennisi ile katılımcılara teşekkür etti.

 

MÜSİAD Enerji ve Çevre Sektörü Kurulu Başkanı Mustafa Albayrak, konuşmasında Türkiye’de, yıllık enerji tüketiminin 400 milyar kilovat saat olduğunu oysa güneş enerjisinden yılda ortalama 500 milyar enerji alınabileceğini ancak bundan yararlanılamadığının altını çizdi. Türkiye’de 4-5 Mega Watt gibi komik gelebilecek bir enerjinin güneşten alınabildiğini de vurgulayan Albayrak, “Boşa giden bir enerji türümüz var. Tıpkı Su akar Türk Bakar tezinde olduğu gibi. Güneşte de yenilenebilir enerjinin çok yüksek oranlara tekabül edecek rakamlar var. Bunun dikkate alınmasını ve güneş panellerinin özellikle Ak Deniz ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerinde kurulması kaçınılmazdır. Buralarda çok yüksek oranlarda güneş ışığı ve yaydığı ısı var. Boşa gitmesi bizleri üzüyor” dedi.

 

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu ise, Türkiye’de enerji sektörüne 60 milyar Dolar harcama yapıldığını işaret ederek, “Bugün cari açığın büyük dilimi enerjiye ayrılan nakdi kaynaklardır. Bunların başında da doğalgaz ve petrol ithalatı gelmektedir. Türkiye’de enerji tüketimi artıyor. Avrupa Birliği ülkelerinde de durum farklı değil. Onlarda enerjinin yüzde 60’ını doğal gaz ithalatı ile sağlıyor. Bu nedenle gün geçtikçe artan enerji ihtiyacının yenilenebilir tür ve ALTERNATİFLERİ üzerinde daha çok araştırmalar ve yatırımlar gerektiriyor. Türkiye bugün dünyanın enerji geçiş merkezi konumdaki stratejik bir konumdadır. Güneş enerjisi de mutlaka tüm yönleri ile masaya yatırılmalıdır. Bundan ülkenin yayarına olacak sonuçların fazlası ile çıkacağından fazlası ile de eminim” diye konuştu.

 

Daha sonra katılımcılardan İbrahim Erkan Yenen Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi ve Yatırımlar, Mustafa İşçan Enerji Verimliliği ve Enerji Etkin Kullanımı, Mustafa Keleş Geri Dönüşüm Ekonomisi ve Çevreye Katkıları, İbrahim Toprak Türkiye Enerjisi ile Alakalı Devlet Teşvik ve Yatırımları konularında katılımcı davetlilere bilgi verdi.

http://haber.stargazete.com

16 Aralık 2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR