Bakan Yıldız: "17 Aralık`tan Sonra Elektriği En Ucuz Satan Ülke Durumundayız"

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "17 Aralık`tan sonra elektriği vergiler dahil kayıp, kaçaklar dahil en ucuz satan ülke haline geldik. 17 Aralık`tan öncede en ucuz satan 3 ülke arasındaydı" dedi.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İstanbul Sanayi Odası`nın "Türkiye`nin Enerji Görünümü ile ALTERNATİF Çözümler ve Sanayimiz" konulu meclis toplantısına katıldı. Toplantıda konuşan yapan Bakanı Yıldız, "Türkiye`de özellikle 2001 yılından bu yana bizim iktidara geldiğimiz 2002 yılının sonundan itibaren yolsuzluklara karşı, usulsüzlüklere karşı mücadele edeceğimiz seçim beyannamemizde de belirtmiştik. Bundan herhangi bir geri adım atmamız söz konusu değildir. Bunun istisnası da söz konusu olmaz. Özellikle 17 Aralık`tan sonra böyle bir kelimenin, böyle bir konunun, böyle bir başlığın tarafımızdan savunulma ihtiyacının hissettiriliyor olması son derece manidardır diye düşünüyorum. Türkiye gibi bölgesinde ve geniş çevresinde siyasi istikrarı arayan ve istikrarın oluşmasıyla alakalı bölgesine katkı koymaya çalışan bir ülke için siyasi mühendislik hiçbir zaman yolsuzlukları makul hale getirmez. Bu iktidara ve ülkeyi yönetenlere söylenecek bir cümledir. Hiçbir yolsuzlukta hiçbir zaman siyaset mühendisliği makul hale getirmez. Çünkü Türkiye`de bu istikrarın oluşması için çok fazla çaba ve gayret gösterildi. Yalnızca iktidar partisi göstermedi bunu. Elini, kolunu, gövdesini taşın altına koyan sanayicilerimiz ve bu ülkenin gerçek büyümesinin mimarları olan sizler bunu gösterdiniz. Siyasi istikrarın korunmasına borçlu olanlar yalnızca bu ülkenin yöneticileri, iktidar partisi değildir. Aynı zamanda muhalefetidir, aynı zamanda sanayicisidir, tüccarıdır, esnafı, sivil toplum örgütleri ve bütünüyle bir ahenktir" ifadelerini kullandı.

 

Özelleştirme politikalarının sürdüğünü ifade eden Bakan Yıldız, "17 Aralık`tan sonra bakın biz Özelleştirme politikalarımıza devam ediyoruz. 21 tane elektrik dağıtım şirketinin özelleşmesinden bu ülke 13 milyar dolar civarında gelir sağladı. Bu gelirlerin bir kısmını geriye dönük borçlanmalarla bir kısmını şuanda bahsettiğimiz IMF`nin borçlarının sıfırlanmasında kullanıldı. Bundan 76 milyon, hepimiz istifade ettik. O yüzden 17 Aralık`ın müsebbibi olanlarda bundan yararlandı. İktidar partisine oy verenler yararlandı, vermeyenler yararlandı. Eleştirenler yararlandı. Tabii ki de yararlanacak, ülkenin bütün vatandaşları bundan yararlandılar. Canlı yayınlarda hep beraber izlediniz. 8-10 saat süren ihaleler yapıldı. Son derece şeffaf olan tatlı bir rekabetle beraber sahiplerini buldular" şeklinde konuştu.

 

Mevcut siyasi iklimin firmalar tarafından yeterli görülmediğini söyleyen Bakan Yıldız, "Bir yeni karar aldık Özelleştirme konusunda. Şu anda siyasi iklimi yeterli görmeyen 20 tane büyük yatırımcı müsaade istediler. `30 Mart`ın sonuna kadar bu iklim daha hızlı toparlanmalıdır` dediler. Yatağan, Kemerköy, Yeniköy ve Çatalağzı`yla alakalı üretim şirketlerinin özelleştirmesiyle alakalı 20 tane şirket dosya almasına rağmen aynı ülkede, aynı Türkiye`de süre istediler. Bundan sevinenler kimlerdir, bundan üzülenler kimlerdir? Ama ben açıkça söyleyeyim. Bu ülkedeki siyasi irade ve kararlılık inşallah bunların özelleştirmesiyle alakalı tutumundan bir an olsun bile vazgeçmeyecektir. Çünkü doğrusu budur. 30-35 yıllık işletmelerde bir rehabilitasyondan geçmek durumundalar ve yerli kömürümüzle alakalı üretimimizi artırmak durumundayız" diye konuştu.

 

Elektik fiyatlarını da değerlendiren Bakan Yıldız, şunları söyledi:

 

"Elektriği vergiler dahil, kayıp, kaçaklar dahil komple arkadaşlarımızın saydığı gibi TRT fonu, BTV, ÖTV, KDV`si dahil elektriği en ucuz satan ülke haline gelmiştir 17 Aralık`tan sonra. 17 Aralık`tan öncede en ucuz satan 3 ülke arasındaydı. Ama genelde ağzımız alışmıştır. Elektrik daha ucuz olmaz mı diye. Bende bir Enerji Bakanı olarak yarı fiyatı olmasından büyük bir memnuniyet duyarım. Elektrik fiyatı bir paradoksu içerir. Her zaman üreticilerin daima ucuz, tüketicilerinde pahalı bulduğu bir kalemi yönetme işidir bu." İstanbul (İHA)

www.haberler.com

22.01.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR