Bakan Yıldız, "Nükleer ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları Kongresi"ne katıldı.

Yıldız, burada yaptığı konuşmada, konferansın en önemli özelliğinin hem nükleer enerji hem de yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili politikaların bir arada ele alınması olduğunu söyledi.

 

Hükümetleri döneminde son 7 yılda yenilebilir enerji kaynaklarının harekete geçirilmesi konusundaki çalışmalara değinen Yıldız, şöyle konuştu: "Bizim yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili oluşturduğumuz hükümet politikamız artık bir değişmez bir devlet politikası haline geldi ve tartışmasız bir tercih oldu. Hem rüzgarda hem nehir tipi santrallerde, su kaynaklarının kullanılmasında, jeotermalde, güneşte ve birçok enerji kaynağında yerli kaynaklarımızın kullanılmasının ön planda olduğunun bilinmesini isteriz."

 

Yıldız, bu kaynakların Türkiye nin büyüme hızına tespit edilen rezervler çerçevesinde yetmediğini, geri kalan enerji ihtiyacının eş zamanlı olarak diğer kaynaklarla ikame edilmesinin temel politikaları arasında olduğunu söyledi.

 

Enerji tasarrufu konusundaki çalışmalarına da değinen Yıldız, bir süre önce İsveç te düzenlenen ve Türkiye nin de katıldığı toplantıda Avrupa ülkelerinin 2020 yılında yüzde 20 lik enerji tasarrufu hedefi belirlediklerini hatırlattı.

 

CİVA BUHARLI AMPULLER

Son zamanlarda kamuoyundaki civa buharlı ampullerin kanserojen madde yaydığına ilişkin tartışmaları anımsatan Yıldız, bu konuda yurt dışından gelen raporların bu ampullerin kanserojen madde yaymadığı yönünde olduğunu, ancak Türkiye deki üniversitelerden de bu konuda kendilerine bir rapor sunulmasını beklediklerini söyledi.

 

Bakan Yıldız, Enerji İşleri Genel Müdürlüğü, TÜBİTAK, sanayi ve üniversite işbirliğiyle, yerli türbin üretiminin teşvik edilmesiyle ilgili çalışmalar yapıldığını bunun sevindirici bir gelişme olduğunu belirtti.

 

Türkiye de ve dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşanan sel felaketlerini hatırlatan Yıldız, bu konunun en son G-20 Zirvesi nde de ele alındığını, bu konudaki hükümet politikalarının Kyoto Protokolü çerçevesinde belirlenmesi gerektiğini vurguladı.

 

Yıldız, bugünkü konferansın önemine işaret ederek, konferans sonuçlarını bakanlık olarak değerlendireceklerini sözlerine ekledi.

 

SORULAR

Bakan Yıldız, gazetecilerin Nabucco Projesi ne ilişkin sorusu üzerine çalışmaların devam ettiğini, 6 ay içinde Nabucco Türkiye şirketinin kurulacağını söyledi. Yıldız, bu süreçte uluslararası arenada hem kaynak arayışıyla ilgili hem de Türkiye deki yapılanmayla ilgili çalışmaların sürdürüleceğini ifade etti.

 

Bakan Yıldız, 15 Ekim de Irak a yapacağı seyahatte Nabucco ya gaz tedariğine yönelik anlaşmaların imzalanıp imzalanmayacağına ilişkin soru üzerine, şöyle konuştu:

 

"Irak ta üç temel konuda beş ana başlığımız var. Petrol, doğalgaz ve elektrik. Bu yılın sonunda Aralık ayında düzenlenecek olan ikinci faz ihalelerinde TPAO, bildiğiniz gibi orada ihalelere girecek. Daha önce yaptığımız stratejik ve üst düzey konsey toplantısında da bu konular ele alınmıştı. Diğer konumuz ise petrol boru hattının tekrar hareketlendirilmesiyle ilgili. Yumurtalık petrol boru hattı şu anda yüzde 18 kapasiteyle çalışıyor. Irak ın normalleşmesiyle birlikte bunun daha da hızlanacağı kanaatindeyiz."

 

Bakan Yıldız, önümüzdeki günlerdeki Romanya seyahati konusunda ise bütün komşu ülkelerle, özellikle enerji sektörü konusunda çok ciddi çalışmaları bulunduğunu, Romanya nın da bu ülkelerden biri olduğunu söyledi. Yıldız, Romanya Türkiye arasındaki karşılıklı elektrik hatlarıyla ilgili bir dizi anlaşmanın yapılabileceğini ifade etti.

 

Gazi Üniversitesi Rektör vekili Prof. Dr. Duran Altıparmak da enerjinin bütün dünyanın önemli bir konusu olduğunu ifade ederek, Gazi Üniversitesi olarak Türkiye nin enerjide dışa bağımlılığına azaltılması için çeşitli çalışmalar yürüttüklerini anlattı.

 

Altıparmak, yenilenebilir enerji kaynakları konusunun önemine işaret ederek, bu konuda teknoloji geliştirilmesi zorunluluğunu vurguladı.

 

OSTİM Başkanı Orhan Aydın da son yıllarda sanayiciler olarak, üniversite sanayici işbirliğiyle enerji odaklı bazı çalışmalar yaptıklarını, enerji sorunlarına çözüm üretmek istediklerini söyledi.

 

Rüzgar türbini ve güneş panellerinin yurt dışından ithal edildiğini anımsatan Aydın, bu ülkenin sorunlarının bu ülkenin insanlarıyla çözülmesi gerektiğini, türbin ve güneş panellerinin Türkiye de üretilmesi gerektiğini ifade etti.

www.enerji.gov.tr / 28 Eylül 2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR