Çin’den Pakistan’a GES jesti

Pakistan, başkenti İslamabad’daki Parlamento binasında 1.8 megavat gücünde güneş enerjisi santrali kuruyor. Santralin masrafı Çin hükümeti tarafından bir dostluk jesti olarak karşılanıyor.

 

Yapım çalışmaları Ocak ayının ilk haftası başlayan Santralin maliyeti 60 milyon dolar olarak tahmin ediliyor. Masrafın tamamı Çin hükümeti tarafından bir dostluk jesti olarak karşılanıyor. Çin aynı zamanda Pencap eyaletinde 1000 megavat elektrik kapasitesine sahip olan 10 bin dönümlük bir güneş parkı kurumu için de Pakistan’a yardımcı oldu.

 

YILDA BİR MİLYON DOLAR TASARRUF

Giderek artan bir enerji sorunuyla karşı karşıya olan Pakistan, Parlamento binasında kuracağı 1.8 megavatlık güneş santrali ile enerji faturasından yılda bir milyon dolar tasarruf sağlayacak.

 

PROJE BİR İLK, ARKASI GELECEK

Pakistan Ulusal Meclisi özel sekreteri Münevver Abbas Şah, bunun Pakistan’daki kamu binalarında yenilenebilir enerji kullanımı projelerinin ilki olduğuna dikkat çekerek, bu projenin ardından enerji krizini aşmak için kamu binalarının güneş enerjisine dönüştürüleceğini ifade etti.

 

DEVLETİN GÜNEŞ ENERJİSİNDE DÜZENLEME YAPMASI ŞART

Uzmanlar, Pakistan hükümeti ve özel sektör güneş enerjisinin evlerde de kullanımını yaygınlaştırmak ve evlere kurulan güneş enerjilerinin elektrik şebekesine bağlamak için bazı tedbirler alması gerektiğini düşünüyorlar. Ülkede hiç güneş paneli üretilmiyor ve güneş enerjisi malzemelerinin ithalinde uygulanan gümrük vergisi çok yüksek.

 

EVLERİN YÜZDE KIRKINDA ELEKTRİK YOK

Dünya Bankasının raporuna göre, Pakistan’da bulunan evlerin yüzde 44’ünde elektrik bağlı değil. Bu evlerin %80’den fazlası da kırsal kesimde bulunuyor ve aydınlatma olarak gazyağı kullanıyor.

 

Pakistan elektrik üretiminin %65’ini fosil yakıtlardan elde ediyor.

 

Pakistan’da ilk rüzgar enerji santralini geçtiğimiz Eylül ayında Zorlu Enerji Grubu şirketlerinden Zorlu Enerji Jhimpir bölgesinde hayata geçirmişti.

www.enerjigunlugu.net

25 Ocak 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR