Fotovoltaik Panel Sistemi, Enerji Kesintilerini Önleyecek

Düzce Üniversitesi (DÜ) Mühendislik Fakültesinin oluşturduğu fotovoltaik panel sistemi, güneş enerjisinden ürettiği elektrikle bir evin 3 günlük ihtiyacını karşılayabiliyor.

 

DÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Öztürk, AA muhabirine, fotovoltaik panellerin bir evin elektrik ihtiyacını karşılayacak boyutta ve güçte kurulduğunu söyledi.

 

Sistemin ortalama 3 kilovat gücünde olduğunu belirten Öztürk, "Şebekeye hiç ihtiyaç olmadan kendisi elektrik üretecek, 3 gün boyunca hiç güneş görmediği zamanda bile bir evi elektriksiz bırakmayacak şekilde tasarlanmıştır" diye konuştu.

 

Öztürk, sistemin iki şekilde çalışabildiğini, 30 derece açıyla sabit panellere monte edilebildiğini ve hareketli sistemle güneşi izleyebildiğini anlattı.

 

Sistemi kuruluş aşamasında şebekeden bağımsız düşündüklerini, bir evin elektrik ihtiyacını karşılayacak şekilde tasarladıklarına dikkati çeken Öztürk, şöyle konuştu:

 

"Güneşte enerji var, bedava. Sadece sistemin ilk kurulum maliyeti var. Bunun için devlet desteği şart. Bunun için teşvik gerekiyor. Enerji verimliliğine ciddi manada katkı sağlayacağını düşünüyorum. Örnek verecek olursak, Almanya, Türkiye`nin yarısı kadar ve Türkiye`den çok az güneş aldığı halde ülkemizin enerji üretiminin hemen hemen yarısı kadar enerjiyi güneş enerjisinden karşılıyor. Mantıklı yatırım olmasa bunu yapmazdı.

 

Herkesin olmasa bile, çatısı güneye bakan kişilerin bu sistemi değerlendirmesi lazım. Ne kadar yapılabiliyorsa o kadar yapılması gerekli. Bunlar damlalar gibi birikerek Türkiye`ye çok katkı sağlayacaktır. `Fotovoltaik sistem` demek, güneş enerjisi yardımıyla yarı iletken malzeme kullanılarak fotonların elektrik enerjisine dönüştürülmesi olayıdır. Güneş enerjisinin elektrik enerjisine dönüştürülmesine denir. Bunu değerlendirmeliyiz."

 

Kurdukları sistemin sadece bir evin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere tasarlanmış olarak düşünülmemesi gerektiğine işaret eden Öztürk, "Ani enerjiye ihtiyaç olabilir. Bir savaş ya da afet olabilir ve bir çadır hastanesi kurmamız gerekebilir. Elektrik enerjisine ihtiyaç olabilir. Bu durumda kurduğumuz sistem yardımımıza koşacaktır. Hızlı ve güvenilir şekilde ihtiyacımızı karşılayacaktır" ifadesini kullandı.

BARIŞ ZENGİN - ÖMER ÜRER, Düzce (AA)

www.haberler.com

26.01.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR