Kurtlar Vadisi ne savaş tankı üretti

Adanalı Tansuğ Makina, su tankı yerine "Kurtlar Vadisi Filistin" filmi için bu kez savaş tankı imal etti.

 

Kasım ayında vizyona girmeye hazırlanan Kurtlar Vadisi Filistin filminin çekimlerini Tarsus ta sürdüren  yapım ekibinin savaş tankı imalatı talebiyle kapısını çaldığı Adanalı Tansuğ Makina, uzmanı olduğu su tankı yerine bu kez savaş tankı imal etti.

 

Sıcak su tankları imalatı konusunda 40 yıllık deneyime sahip olan firmanın çalışanları, Pana Film in 1:35 lik plastik oyuncak bir maketle kendilerine gelerek, dev bir İsrail Merkava savaş tankı imal etmelerini istediğinde şaşkınlığını gizleyememiş. Ancak projeyi kabul etmiş ve önce eski bir kamyon alınmış. Bunun üzeri tankla bire bir aynı olacak şekilde giydirilmiş.

 

Maket tankın üst kısmı ve namlusu hareket eder şekilde tasarlanmış. Projeyi başta şaşkınlıkla karşılayan ekip, 40 yıllık makine mühendisi Numan Tansuğ un koordinatörlüğünde, çalışmayı dev bir oyuncak yapıyormuş gibi keyifle 20 gün içinde tamamlamış.

 

Gerçekleştirdikleri savaş tankı projesinin detaylarını paylaşan ve Tansuğ Makina da son zamanlarda yaşanan gelişmeleri anlatan Tansuğ Makina Satış ve Pazarlama Müdürü Utku Tansuğ, bu işi referans alarak ileride yapım şirketlerine benzer konularda hizmet de verebileceklerini söyledi.

 

Tansuğ Makina nın kardeş kuruluşu Hera Mühendislik bünyesinde oluşturulan temiz enerji markası Yeşil Ev le ilgili de bilgi veren Tansuğ, yeni hedeflerini Dünya Gazetesi nden Didem Akın Akçay a anlattı.

 

Bize su tankı imalatından savaş tankı imalatına giden yolu anlatır mısınız?

 

Tansuğ Makina 40 yıldır Adana ya mal olmuş bir KOBİ. Bugüne değin, bu bölgedeki en büyük sanayi kuruluşlarına yönelik yüzlerce komplike mekanik taahhüt işi gerçekleştirdik. Dev sanayi tesislerine yönelik mekanik imalatlar ve teknik montaj projelerinde 1974 ten bu yana adımızı başarıyla duyurduk.

 

Bünyemizde geliştirdiğimiz Ouraset markamızla güneş kolektörleri ve emaye su tankları üreterek yaklaşık 30 ülkeye ihracat yapıyoruz. Yani özellikle anlatmak istediğim şu ki; bu alanda en zor projelerin altında her zaman Tansuğ Makina imzasını görmek mümkün.

 

Haliyle Kurtlar Vadisi ekibi de, 15-20 günlük kısa bir sürede imal edilmek üzere maket bir savaş tankı için Adana da piyasa araştırması yaptığında, Bunu yapsa yapsa Tansuğ Makina mühendisleri yapar yanıtıyla karşılaşmış. Dolayısıyla, onlar da böyle bir taleple bizim kapımızı çaldı.

 

Bunun yanında, aslında su tankı imalatından savaş tankı imalatına giden süreç bir ironiden ibaret. Biz güneş enerjisi sistemleri üretiyoruz. Sistem de hem güneş enerjisi su tankı hem de güneş kolektöründen oluşuyor. Biz aslında oldukça barışçıl bir firmayız. Çevreye duyarlı ürünler üretiyor ve bununla gurur duyuyoruz.

 

Böyle bir proje size geldiğinde ilk tepkiniz ne oldu?

 

Yapım şirketi bize başvurduğunda ilk olarak, dünyaca ünlü su tanklarımıza ihtiyaç duyduklarını düşündük ancak gördük ki, mühendislerimizden istenen dev bir İsrail Merkava savaş tankının imalatıydı. Makine mühendislerimiz, ilk başta kendilerinden istenen projeyle ilgili şaşkınlıklarını gizleyemedi.

 

İmalat için kendilerine referans almak üzere verilen tek şey ise tankın 1:35 ölçeğinde plastik oyuncak bir maketi ve bazı fotoğraflardan ibaretti. Üstelik çekimleri başlayan yapım için firmadan talep edilen tankın sadece 15 gün içerisinde tamamlanması isteniyordu.

 

40 yıllık makine mühendisi Numan Tansuğ un koordinatörlüğünde yürütülen projeyi 3 makine mühendisimiz beraberce projelendirdi. 5 günü projelendirme ve tedarikle tamamlanan proje, 15 gün de imalat olmak üzere toplam 20 günde tamamlandı. Projede zaman zaman 15 kişi çalıştı.

 

Nasıl bir yapım aşaması yaşandı?

 

Projede nasıl çalışıldığına gelecek olursak, şu detayları anlatmakta yarar var. Tamamıyla makete bakılarak makette görülen tüm ayrıntılar üzerinde tek tek, titizlikle çalışıldı. Öncelikle oldukça eski bir kamyon alındı.

 

Bunun üzeri tankla bire bir aynı olacak şekilde giydirildi. Tankın üst kısmı ve namlusu hareket eder şekilde tasarlandı. Ancak tabii bu projede yer alan, işçisinden mühendisine kadar herkes çok büyük keyif aldı. Dev bir oyuncak yapıyormuş gibi herkes çocuklar gibi şendi.

 

Kim bilir, belki de bu işi referans alarak ileride yapım şirketlerine benzer konularda hizmet de verebiliriz. Bu konuda önümüz açık. Sonuçta yaratıcı ve tecrübeli bir teknik ekibimiz var. Bunu yaptığımız işte gösterdiğimiz başarıyla da kanıtladık.

 

Bu ilginç proje dışında ne gibi çalışmalarınız var?

 

Tansuğ Makina nın taahhüt grubu dışında son yıllarda ön plana çıkan çalışması yenilenebilir enerji alanında. 2004 ten bu yana Ouraset markasıyla seri üretim emaye su tankları ve yüksek verimli güneş kolektörleri üretiyoruz. 6 yılda, yaklaşık 30 ülkeye ihracat yapar duruma geldik. Kardeş kuruluşumuz Hera Mühendislik bünyesinde oluşturduğumuz Yeşil Ev markasıyla son tüketiciye yönelik bir enerji marketi açtık.

 

Yenilenebilir enerji, ısıtma ve soğutma ürün gamında geniş bir yelpaze sunmak üzere Adana da oluşturduğumuz Yeşil Ev Enerji Market te, Ouraset markalı premium güneş enerjili su ve mahal ısıtma sistemlerinin yanı sıra, güneş pilleri ile elektrik elde edilen PV sistemler, güneş piliyle çalışan sokak lambaları ve diğer tasarruflu termik ürün ve uygulamaları bir arada bulmak mümkün.

 

Burada ürün çeşitliliğiyle son tüketiciye çeşitli ısıtma ve soğutma ürünlerini de farklı bir anlayışla sunmayı ve Yeşil Ev markasıyla kısa süre içerisinde mağaza sayısını artırarak Türkiye de iklimlendirme ve yenilenebilir enerji alanında uzmanlaşmış bir satış platformu oluşturmayı hedefliyoruz.

 

Sene sonuna kadar Çukurova nın 4 kentinde Yeşil Ev mağazası açılmış olacak. Sloganımız Yeşil dünya koruma altında . Mayıs ayında ilk mağazamızı açtığımızdan bu yana, Türkiye de ilk defa fiyatlı ürün katalogu hazırlayarak 20 bin adet ulusal gazetelerle dağıtımını gerçekleştirdik.

 

Yeşil Dünya Koruma Altında araba stickerleri ve tişörtler hazırlatarak dağıttık. Güneş Şarkıları temalı bir konsere de sponsor olduk.  Bunun dışında Yeşil Ev, A dan Z ye ev ve sanayi tesislerinde doğalgaz dönüşümünü gerçekleştirmek üzere hazırlıklarını da tamamladı. www.dunyabulteni.net / 05.09.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR