Klimalarda kriterler ve sınıflar değişiyor

Klimalarda kriterler ile sınıflar değişiyor, 2020 yılına kadar enerji tüketimini ve karbondioksit emisyonunu yüzde 20 azaltmak ve yenilenebilir enerji kullanımını yüzde 20 artırmak amacıyla bir dizi önlem alan Avrupa Birliği, 2013 yılı başında klimalar için Sezonsal Verimlilik (Mevsimsel Verimlilik) kriterlerini uygulamaya başladı.

 

Aynı yolda ilerleyen Türkiye de 2014 yılının Ocak ayı itibariyle klimalarda Sezonsal Verimlilik kriterlerine göre belirlenmiş yeni enerji etiketi sınıflarına geçiş yaptı.

 

Peki, yeni düzenleme ile neler değişecek? Mitsubishi Electric Klima Sistemleri’nin Türkiye’deki tek yetkili distribütörü KlimaPlus’ın Genel Müdürü Yenal Altaç, 1 Ocak 2014′te yürürlüğe giren “Klimaların Enerji Etiketlemesine Dair Tebliğ” ile geçerli olacak Sezonsal Verimlilik kavramı konusunda detaylı bilgi verdi.

 

Kapasitesi 12 kilovatın altında olan klimalar için performans ölçüm metotlarının değiştiğini ve Sezonsal Verimlilik teriminin tanımlandığını belitten Yenal Altaç, “Yeni düzenleme ile Türkiye, ısıtma sezonu için iklim haritası çıkarılarak 3 farklı iklim bölgesine ayrıldı. Yeni sınıflandırma sistemine göre örneğin, Antalya için A sınıfı olan bir klima İstanbul için A sınıfı olmayabilir. Bu nedenle tüketiciler klima alırken bulunduklara bölgenin iklim şartlarına uygun özellikteki klimaları tercih ettikleri zaman hem maksimum verim elde edecek hem de eneıji tasarrufu sağlamış olacaklar.”

 

Sezonsal verimliliğin cihazın kapalı konumda veya bekleme konumunda tükettiği enerjiyi de dikkate aldığını belirten Yenal Altaç, küçük olduğu düşünülerek göz ardı edilen bu miktarın aslında tüm sezon düşünüldüğü zaman enerji verimliliğine katkı sağladığını vurguladı.

www.enerjienstitusu.com

06 Şubat 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR