"Enerji faturası nükleer enerji ve yenilenebilir enerji ile düşer!"

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başekonomisti Fatih Birol, Türkiye’nin enerji ithalat faturası ve cari açığının düşürülmesinde nükleer enerji ve yenilenebilir enerji kaynaklarının önemli rol oynayacağını söyledi.

 

Barış Seçkin`in haberi;

Başekonomist Birol, NATO Savunma Koleji`nin toplantısına katılmak üzere geldiği Roma`da, AA muhabirine, dolardaki son artışın Türkiye`nin enerji ithalatına olan yansıması, Türkiye ile Irak arasında enerji transferinin önemi ve Kıbrıs müzakereleri üzerine değerlendirmelerde bulundu.

 

Türkiye`de son dönemde doların yükselişinin enerji ithalatını olumsuz etkilediği anımsatılan ve Merkez Bankası`nın faiz artışına gitmesinin ardından Türk lirasının dolar karşısında yeniden değer kazanmasının enerji ithalat faturasına ve cari açık verilerine etkisinin nasıl olacağı sorusuna Birol, "Türkiye`nin enerji faturası, cari açık içerisinde çok önemli bir yer tutuyor. Petrol, doğalgaz, kömür ithalatımız neticesinde. Tabii Merkez Bankası`nın aldığı kararlar, dolar kurlarındaki değişmeler, bunlar cari açık üzerinde etkili olacaktır. Ancak bu geçici bir etkidir" yanıtını verdi.

 

Birol, enerji ithalatı ve onun büyük pay sahibi olduğu cari açığa nükleer enerjinin uzun vadede yapabileceği katkıya dikkati çekerek, "Önemli olan cari açığı azaltmak. Enerji faturasını düşürmenin esas yolu petrol, doğalgaz, kömür tüketimini başka enerji kaynaklarıyla çeşitlendirmek. Burada da nükleer enerji ön plana çıkıyor" dedi.

 

IEA Başekonomisti Birol, nükleer enerjinin Türkiye`nin enerji gündemine girmesinin, özellikle doğalgaz ve kömür ithalatına bağlılığı azaltacağını ve iklim değişikliği konusunda da katkı sağlayacağını ifade ederek, "Nükleer enerji ve yenilenebilir enerji, cari açığın azalması için atabileceğimiz adımlardan önemlileridir" diye konuştu.

 

Türkiye ile Irak arasında son derece önemli bir enerji gündemi olduğundan da söz eden Birol, "Eğer Türkiye, Bağdat ve Erbil ile birlikte petrol ve doğalgaz konusunda bir anlaşmaya imza atarsa bu Türkiye`nin ekonomik tarihini değiştirebilecek bir öneme haiz olacaktır" dedi.

 

Gerek Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu`nun gerek Enerji Bakanı Taner Yıldız`ın, hem Bağdat hem Erbil ile ciddi çalışmalar yürüttüğünü belirten Fatih Birol, "Umarım bunun neticesinde hem Bağdat`ın hem Erbil`in rızası alınarak bir anlaşma yapılacaktır. Sadece Türkiye`nin değil aynı zamanda Irak`ın ve Irak halkının refahının artması, onların petrol ve doğalgazının en ekonomik olarak pazara ulaşması açısından son derece önemlidir" dedi.

 

Kıbrıs`ta müzakerelerin yeniden başlaması

ABD`nin devreye girmesiyle geçen hafta yeniden başlayan Kıbrıs müzakerelerinin enerji odaklı politikalara nasıl yansıyacağı sorusuna Başekonomist Birol, Doğu Akdeniz`de ciddi anlamda petrol ve doğalgaz yatakları olduğunu belirterek, bunların bölge ülkelerinin ortak çalışması ile değerlendirilebileceğini söyledi.

 

Birol, şunları kaydetti:

"Bu doğalgaz ve petrol yataklarının çıkarılması, üretilmesi ve taşınması, bu yataklara komşu olan ya da sahip olan ülkelerin hep birlikte çalışması, ortak bir anlaşmaya varması sonucu gerçekleşir. Benim umudum bütün ülkelerin katkısıyla hem ülkelerin ekonomisine hem de bölgesel ve küresel enerji arz güvenliğine katkı yapacak şekilde, en kısa şekilde çözümlenmesi." (Kaynak: Haberciniz)

www.enerjipostasi.com

19 Şubat 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR