Enerjinin Tüm Tarafları 2. Gaziantep Enerji Zirvesi`nde Bir Araya Geldi!

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi işbirliği ve T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık`ın katılımıyla 21 Şubat`ta gerçekleştirilen 2. Gaziantep Enerji Zirvesi`nde tüm taraflar ikinci kez biraraya geldi ve önemli konuşmacılar ağırlandı.

 

Zirve`de `Sanayide Enerji Verimliliği Ödülleri` de ilk kez sahiplerini buldu.

 

İlki geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen Gaziantep Enerji Zirvesi, bu yıl 21 Şubat`ta ikinci kez düzenlendi. Bölgenin enerji alanındaki bu en büyük organizasyonu karar vericileri ve kanaat önderlerini buluşturarak enerji yol haritasını çizdi. Yoğun bir katılımla gerçekleşen ve büyük ses getiren 2. Gaziantep Enerji Zirvesi`ne Bakanlıklar, özel sektör, kamu, sivil toplum kuruluşları ve akademisyenler, ilgili tüm taraflar katıldı.

 

Gaziantep`in Tükiye`nin üreten ve istihdam yaratan en önemli şehirlerinden biri olduğunu vurgulayan T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık; "Gaziantep`in ülkemiz kalkınmasına verdiği destek çok önemlidir. Dünyanın her yerine ihracat yapan Gaziantep`i taktir ediyor, enerji konusundaki önemli çalışmalarını görmekten gurur duyuyorum. 2. Gaziantep Enerji Zirvesi vesilesiyle bu konunun Türkiye`nin gündemine geleceğine inanıyorum" dedi. Işık Bakanlık olarak ar-ge ve inovasyon harcamalarını 2023 yılına kadar GSMH`nın %3`üne çıkarmayı hedeflediklerini, bunun için de sürdürülebilir kalkınmaya odaklandıklarını belirtti. Ayrıca, enerji verimliliği konusunda çalışan ve yatırım yapan tüm sanayicileri 5. Bölge teşviki sunduklarını ekledi.

 

Başkanlık görevine gelmesinin ardından ilk kez 2. Gaziantep Enerji Zirvesi`nde konuşan T.C. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, enerji piyasası ile ilgili yeni düzenlemelere ve EPDK olarak bölgede yaptıkları önemli çalışmalara değinerek "Gaziantep`te her yıl Enerji Zirvesi`nin yapılıyor olması tüm karar vericilere katkı sağlayacaktır" dedi.

 

Gaziantep Milletvekili - Eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Gaziantep`in başarılı çalışmalarının uluslararası bir vizyonun eseri olduğunu belirtti. İnsan odaklı, bilgi ve teknolojiyi merkeze alan yönetim modellerinin önemini vurgulayan Fatma Şahin, verimlilik ve tasarrufun önemli olduğu sistemlere dikkat çekti. Sürdürülebilir büyüme konusunda Gaziantep`te yapılan çalışmaları devam ettirilmesi gerektiğini paylaştı.

 

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, dünyanın en hızlı büyüyen ilk on şehrinden biri olan Gaziantep`te ekolojik tabanlı bir imar planını hayata geçirdiklerini belirtti. Sera gazının emisyonunun azaltılması çalışmaları kapsamında belediye olarak doğalgazlı otobüs kullandıklarını, toplu taşımayı ve elektrikli araç kullanımını teşvik ettiklerini dile getirdi. Yerel yönetimlerin de artık küresel ısınma ve iklim değişikliği konusunu gündemlerine aldıklarını ifade etti.

 

Sürdürülebilirlik Akademisi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Sungur Bursa; "Pekçok konuda ilklerin ve en önde olmanın haklı gururunu yaşayan Gaziantep, sanayi başta olmak üzere başka illere örnek olacak birçok adım attı. Son yıllarda Gaziantep ekonomisinin kaydettiği başarıların sürdürülebilir olması ve üretilen mal ve hizmetlerin rekabet koşulları içinde mukayeseli üstünlüğünü muhafaza edebilmesi gerekmekteydi. Bu amaçla yapılması gereken işlerin başında da sürdürülebilir enerji politikalarının ve uygulamalarının olması gerektiği bilincinden hareketle `Gaziantep Enerji Zirvesi` ikinci defa gerçekleşti" şeklinde konuştu. Murat Sungur Bursa, Sürdürülebilirlik Akademisi`nin Sanayide Enerji Verimliliği Ödüllerinin de sürdürülebilir kalkınma için önemli bir teşvik olarak değerlendirdiğini belirtti.

 

Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu gibi önemli isimler de Zirve`nin önemli konuşmacıları arasında yer aldı.

 

T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, T.C. Enerji Bakanlığı, T.C. Kalkınma Bakanlığı, EPDK, Gaziantep Sanayi Odası ve Gaziantep Ticaret Odası gibi kurumların destekleriyle gerçekleştirilen Zirve, Sanko Enerji`nin ana sponsorluğunda düzenlendi. Zirvenin diğer sponsorları arasında SolarTürk, MB Holding, Özmaksan, Wilo, E-G Mimarlık, THY ve Gazdaş yer aldı.

 

SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU!

 

Her yıl tekrarlanan bölgenin enerji alanındaki en büyük organizasyonunda bir ilk yaşanarak Sanayide Enerji Verimliliği Ödülleri verildi.

 

Sanayide enerji verimliliği konusundaki başarılı çalışmalarından dolayı birincilik ödülünü T.C Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık`ın elinden MERİNOS HALI alırken, TAD PİLİÇ ikincilik, AKO ÖRME ve BOYA ise üçüncülük ödülünü almaya hak kazandı.

 

ZİRVE`DE ENERJİ GÜNDEMİ BELİRLENDİ!

 

Enerji verimliliği politikaları, sanayide enerji yönetimi, bölgedeki güneş ve rüzgar enerjisi yatırımları ve bu yatırımların geleceği, temiz enerji teknolojileri, lisanssız enerji üretiminde yeni dönem, enerji hukukunda yeni düzenlemeler Zirve`nin öne çıkan konuları arasında yer aldı. Geçen seneki başarısından güç alan Zirve`de bu yıl Ana Oturumların yanında interaktif olarak gerçekleştirilen Paralel Oturumlarda da önemli konular tartışıldı.

 

ZİRVE VE ÖDÜL TÖRENİNİN KARBON AYAK İZİ SİLİNDİ!

 

2. Gaziantep Enerji Zirvesi `karbon nötr` olarak düzenlendi. Zirve ve ödül töreni süresince ortaya çıkan CO2 emisyonları üniversite öğrencileri tarafından hesaplanarak Zirve`nin karbon ayak izi silindi. (Bültenler)

www.haberler.com

21.02.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR