CSUN, 2014’te 300MW’e Yakın Bir Üretim ve İhracat Planlıyor

2014 yılında öncelikli olarak lisanssız elektrik üretmek isteyen yatırımcılara ve onlara kurulum yapan mühendislik firmalarına yönelik satışlara ağırlık vereceklerini belirten CSUN (China Sunergy) Türkiye Satış Direktörü Egemen Seymen: “Daha sonra kendi güneş enerjisi yatırımlarımızı gerçekleştireceğiz” dedi.

 

Güneş hücreleri ve güneş panelleri üretiminde uzman olan CSUN (China Sunergy), fotovoltaik endüstrisindeki seçkin deneyimi bulunan ve olağanüstü yenilikleri, yüksek verimliliği ve kalitesi ile öne çıkıyor. CSUN, önceden sadece güneş hücresi üretimine odaklanmış bir firmayken Avrupa`nın önde gelen güneş paneli üreticilerine güneş hücresi tedarik ediyordu diyen CSUN (China Sunergy) Türkiye Satış Direktörü Egemen Seymen; “Bugün, CSUN`ın 1.2GW üretim kapasitesi ve dünya genelinde 1GW`tan fazla kurulu gücü mevcuttur. 2013 yılında, CSUN yerel pazarlarda mühendislik firmaları ve finans kuruluşları ile işbirlikleri yaparak PV Projeleri geliştirmektedir. Müşterilerimize dünya sınıfında güneş çözümleri sunmak ve fotovoltaik teknolojisinin sürekli bir enerji kaynağı olması için hücre ve panel verimliliğimizi artırmak ve dolayısıyla sistem maliyetlerini düşürmek için yorulmadan çalışıyoruz” dedi. Enerjide bağımlılığımızı azaltmak istiyorsak yenilenebilir enerji kaynaklarına çok daha fazla önem göstermeliyiz diyen CSUN (China Sunergy) Türkiye Satış Direktörü Egemen Seymen faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

 

CSUN (China Sunergy)’nin yenilenebilir ve temiz enerji çözümlerinden bahseder misiniz? Yaptığınız çalışmalar ve pazara sunduğunuz çözümler nelerdir?

 

“China Sunergy (NASDAQ:CSUN) olarak Çin’in ilk güneş hücresi fabrikasıyız. Dünyada silikon’dan itibaren dikey entegrasyonda üretim yapan birkaç firmadan bir tanesiyiz. Yaklaşık 10.000 kişinin çalıştığı güneş enerjisi fabrikalarımızda temiz ve yenilebilir güneş enerjisi ürünleri üretmekteyiz.”

 

CSUN’un ürün yelpazesinde neler yer alıyor? Pazara hangi markaları sunuyorsunuz?

 

“Çin’deki ve Türkiye’deki fabrikalarımızda silikon, ingot, wafer, hücre ve panel üretmekteyiz. Pazara ise CSUN markası ile güneş hücreleri ve güneş panelleri sunmaktayız. Global olarak yıllık 1.300 MW’lık güneş paneli üretim kapasitemiz bulunmaktadır.”

 

“300MW’E YAKIN ÜRETİM VE İHRACAT PLANLIYORUZ”

 

2013 yılını nasıl geçirdiniz? 2014 yılı için çalışmalarınız ne yönde olacak?

 

“Bildiğiniz üzere 2013 yılının Mayıs ayında yerel ortağımız SEUL Enerji ile birlikte Türkiye’nin ilk güneş hücresi ve en büyük güneş paneli fabrikası olan CSUN Eurasia’nın resmi açılışını gerçekleştirdik. 2013 yılının son çeyreğinde Türkiye fabrikamızda tam kapasite üretime geçtik ve 2013 yılında 62MW’lık panel ihracatı gerçekleştirdik. İlave olarak hücre fabrikamızda da Türkiye’nin ilk ve tek yerli güneş hücrelerini üretmekteyiz. 2014 yılı içerisinde 300MW’e yakın bir üretim ve ihracat planlamaktayız. 2014 yılında öncelikli olarak lisanssız elektrik üretmek isteyen yatırımcılara ve onlara kurulum yapan mühendislik firmalarına yönelik satışlara ağırlık vereceğiz. Daha sonra kendi güneş enerjisi yatırımlarımızı gerçekleştireceğiz.”

 

Türkiye’ de Panel ve hücre üretimindeki son gelişmeler hakkında bilgi verir misiniz?

 

“Geçmiş 1 yıl içerisinde Türkiye’de çok fazla güneş paneli montajı yapan firma kuruldu. Toplam kurulu gücü 10MW seviyelerinde olan Türkiye’de toplamda 600MW’tan fazla üretim yapabilecek fabrikalar mevcut. Ancak sürdürülebilir olmak için ihracat yapmak ve Ar-Ge faaliyetlerine önem vermek gerekiyor. Güneş paneli üretmek maalesef herhangi bir CNC tezgâhında makine üretmeye benzemiyor, üreticilerin bu işin tamamen teknolojik bir üretim olduğunun farkına varmaları gerekiyor. Türkiye’deki fabrikamızda yüksek verimli QSAR ve Waratah hücrelerimiz ile bu hücrelerden üretilen paneller üretilmektedir.”

 

Kısa ve uzun vadedeki hedef ve projelerinizden bahseder misiniz?

 

“Buradaki 300MW’lık fabrikamızda üretilen ürünlerin tamamına yakını Avrupa’daki müşterilerimize gidiyor. Şu an için herhangi bir kapasite artışı düşünmüyoruz ancak Çinli rakiplerimizin Avrupa pazarından yavaş yavaş çekilmesi ve Türkiye pazarında 1MW altı lisanssız üretimlerin artması durumunda değerlendirmelerimizi pazarın şartlarına göre yapacağız. Kısa vadede Türkiye’deki yatırımcılarımızı yerli üretim teşviklerinden faydalandırmak için gerekli çalışmalarımızı tamamladık. CSUN panelleri kullanan yatırımcılar, ürettikleri elektriği daha yüksek fiyattan satabiliyorlar. İkinci olarak, güneş enerjisi santrallerinde yatırımcı olmak üzere yerel ortağımız SEUL Enerji ile birlikte CSUN Eurasia Enerji Yatırım A.Ş. isminde yatırım şirketimizi kurduk. İlk etapta 20 adet 1MW’lık olmak üzere santral kurmayı planlıyoruz.”

 

Türkiye’de ve dünyada güneş enerjisi sektörü nasıl şekilleniyor? Türkiye yenilenebilir enerji yatırımlarında yol aldı mı? Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarının bugünkü halini nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

“Türkiye’nin güneş enerjisi kaynağını yeteri ölçüde kullanmamasını inanın yabancı yatırımcılara anlatmakta çok zorluk çekiyoruz. Avrupa’ya nazaran çok fazla güneşlenme süresi bulunana ve geniş arazilere sahip Türkiye’nin güneş enerjisinde geri kalması çok üzücü. Aynı şekilde Rüzgâr enerjisinde de Avrupa’nın çok gerisindeyiz. Dış ticaret açığımızın çoğunu oluşturan enerji ithalatı dışa bağımlılığımızın en önemli göstergesi. Enerjide bağımlılığımızı azaltmak istiyorsak yenilenebilir enerji kaynaklarına çok daha fazla önem göstermeliyiz.”

 

Güneş enerjisi sistemleri teknolojisi hangi aşamaya ulaştı? Bu sistemler kullanıcılara ne gibi avantajlar sağlıyor? Yeni teknolojiler ve sektörün geleceği hakkındaki görüşleriniz neler?

 

“Yatırımcı açısından baktığınızda teknoloji geliştikçe ve kullanım arttıkça maliyetler ucuzluyor ve yatırımcı daha uygun fiyatlara enerji santrali kurabiliyor. Bizim gibi firmalar açısından baktığınızda da teknolojik gelişmelere ayak uydurabilmek bizler için olmazsa olmaz bir kriter. Çin’deki dev Ar-Ge merkezimizde onlarca uzman yeni teknolojiler konusunda çalışmalar yapıyorlar ki gelişen teknolojilere ayak uydurabilelim.”

 

Yenilenebilir enerji kaynaklarının ülkemizdeki kullanımının artırılması için neler yapılmalı?

 

“Bu konu için öncelikle ihtisas bölgelerinde uygulanan KDV teşviği yenilebilir enerji kaynakları ve enerji verimliliği projelerinin tümüne uygulanması gereklidir. İkinci olarak lisanssız elektrik üretiminde süreçlerin iyileştirilerek, küçük kurulumlar için bile Ankara’ya başvurmadan halledilebilmesi gerekmektedir. Lisans başvurularında istenen 1 yıllık ölçümlerin ise kaldırılması gerektiğiniz düşünüyorum.”

 

Azalan enerji kaynakları ve artan çevre problemlerinin çözümü güneş enerjisi olabilir mi? Bu bağlamda güneş enerjisinin geleceğini nasıl buluyorsunuz?

 

“Dünya üzerinde 120.000MW’tan fazla güneş enerjisi kurulu gücü mevcut. 2014 yılı içerisinde de en az 40.000MW daha kurulacağı öngörülüyor. Sadece Almanya’da toplam kurulu güç 40.000MW seviyelerinde, Türkiye’de ise bu rakam en fazla 10MW. Buradan kıyaslama yaparsak dünyanın önde gelen ülkeleri, güneşlenme süreleri bizden çok az olmasına rağmen güneş enerjisini fark ederek gerekli yatırımları yapmışlar ve dışa bağımlılıklarını azaltmışlar, enerji problemlerine çözüm sağlamışlar. Bu artışla 2050 yılında dünyadaki enerjinin çok önemli bir kısmının güneş enerjisinden sağlanacağını söylemek yanlış olmaz diyebilirim.”

 

“TOPLUM BİLİNCİNİ ARTIRMAK GEREKİYOR”

 

Söyleşimizin sonunda eklemek istediğiniz bir konu, okuyucularımıza ve sektör temsilcilerine vermek istediğiniz bir mesajınız var mı?

 

“Son olarak yerli kaynaklarımızın kullanımı ve enerji verimliliği konusunda toplumsal bilinçlendirmeyi artırmamız gerekiyor. Ülkemizin kaynaklarını doğru ve verimli kullanmaya çalışmak en öncelikli vazifemiz olmalıdır.”

www.solarexmagazine.com

10.03.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR