Rüzgar enerjisi devi Danimarka`dan Türkiye`ye çağrı

Rüzgar enerjisinde dünya lideri Danimarka, fosil yakıtlara bağımlı Türkiye`de `işbirliği` çağrısı yaptı. Danimarka, AB`nin enerjide dışa bağımlı olmayan ülkeleri arasında yer alıyor. Halen enerji ihtiyacının yüzde 35`ini yenilenebilir kaynaklardan sağlayan Danimarka`nın hedefi 2050`de enerjisinin yüzde 100`ünü rüzgar, güneş, jeotermal, atıkların dönüşümü gibi kaynaklardan elde etmek.

 

Danimarka İklim, Enerji ve Yapı Bakanı Rasmus Helveg Petersen, "Avrupa `daki mevcut olaylar, enerji sistemlerimizi uzun dönemli planlamamızı gerektiriyor. Umarım Türkiye de bu yönde çalışıyordur" dedi.

 

Petersen, Kraliçe 2. Margrethe`nin davetlisi olarak Kopenhag`da bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül`le görüşmesi sonrasında AA muhabirinin sorularını yanıtladı. Petersen, "Bizim son 20 yıllık deneyimimiz, yenilenebilir enerjinin kesinlikle ithal fosil kaynaklara ALTERNATİF olabileceği yönünde. Yüksek maliyetli yatırımlar içerse de yüksek enerji arz güvenliği, iklim ve sağlığa ilişkin faydaları düşünüldüğünde, buna değiyor" diye konuştu.

 

UKRAYNA KRİZİ ETKİSİ

AB`nin Rus gazına bağımlılığının Ukrayna kriziyle gündeme geldiği hatırlatıldığında Petersen, "Bence Avrupa`daki mevcut olaylar, enerji sistemlerimizi uzun dönemli planlamamızı gerektiriyor. Umarım Türkiye de bu yönde çalışıyordur" ifadesini kullandı.

 

Petersen, Danimarka`nın halihazırda dünyanın enerji verimliliğinde en önde gelen ülkelerinden olduğunu ifade ederek, hedeflerinin 2035`te elektrik ve ısınma ihtiyacını tamamen yenilenebilir enerjiden karşılamak olduğunu dile getirdi.

 

TÜRKİYE’YE İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI

"Bu ilham verici bir meydan okuma ama biz yapabileceğimizi ve çok büyük faydalar sağlayacağını hissediyoruz" diyen Petersen, Türkiye`ye işbirliği çağrısında bulundu.

 

Türkiye`nin de enerji sistemini modernleştirme sürecinde olduğunu belirten Petersen, "Bence sizin için de daha fazla enerji verimliliği elde etmek ve yenilenebilir kaynakların payını artırmak için potansiyeliniz yüksek. Danimarkalı ve Türk iş adamlarının ortak çalışmalar yapması için her iki ülkede de fırsatlar olduğu çok açık. Bizim firmalarımız Türkiye`ye enerji teknolojisi çözümleri önerebilir" dedi.

 

RÜZGAR ENERJİSİNDE 1 NUMARA

Dünyada rüzgar enerjisi üretimde bir numara olan ve Avrupa Birliği`nin (AB) enerjide dışa bağımlı olmayan ülkelerinden Danimarka, enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 35`ini yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlıyor. Rüzgarda dünyadaki pazarın yüzde 16`sına sahip ve net petrol ihracatçısı olan Danimarka, 2050’de yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçmeyi hedefliyor.

 

Türkiye ve Danimarka arasında enerji alanında işbirliğine ilişkin 2008`de imzalanan ve Mayıs 2013`te de onaylanan mutabakat zaptı, elektrik üretimi için biokütle kullanımı, güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, jeotermal enerji, atıkların enerji için kullanılması ve yenilenebilir enerji sektörünün planlanmasını öngörüyor.

ANKARA (AA)

www.radikal.com.tr / çevre

18 Mart 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR