Temiz Enerjinin de Çin Malı Olanı Çıktı

Çin, ülkedeki enerji yapısını değiştirmeyi ve `yeşil bir kalkınma` için daha temiz enerjiye yönelmeyi planladığını açıkladı.

 

Başbakan Li Kıçiang`ın başkanlığını yaptığı Çin Ulusal Enerji Komisyonu`nun toplantılarının ardından yapılan açıklamada ülkenin, enerji üretim ve tüketiminde reformları teşvik edeceğini, enerji kullanımını daha "yeşil" hale getireceği belirtildi.

 

Li, Çin`in özellikle doğu bölgelerdeki nükleer santrallerde yeni güvenlik önlemlerle donatılmış santraller kurulmasını hedeflerini ifade etti. Çin`in enerji güvenliğini sağlamasının önemine dikkati çeken Li, bu projelerin ülkenin ekonomik büyüme ve istikrarına katkı sağlayacağını dile getirdi. Li, Çin`in hava kirliliğini de savaş açtığını hatırlatarak, enerji tasarrufu ve emisyonları azaltmayı hedeflediklerini, ülkenin elektrikli araç kullanımının gelişimi ve kömür kullanan termik santrallerin gereken emisyon değerlerine ulaşması için çalışacağını kaydetti.

 

Çin`deki enerji politikalarıyla sorumlu kurum olan Ulusal Enerji Komisyonu`na Çin Başbakanı Li`nin yanı sıra, ülkede 10`dan fazla enerji ile ilgili üst otorite katılıyor. Komisyon, Çin`in büyük enerji konularındaki koordinasyonu başta olmak üzere enerji konusundaki stratejik politikalarda belirleyici rol oynuyor.

 

Enerji projeleri

Çin, ülkede halen kurulumu süren onlarca nükleer santralin yanı sıra hidroelektrik santralleri, rüzgar ve güneş enerjisi istasyonları gibi projeler geliştiriyor. Ayrıca ülkenin batı kesiminden doğu kesimine enerji nakli için "ultra yüksek gerilim hatları" üzerine projeler yapıyor.

 

Çin son yıllarda hızlı şekilde nükleer santral ve enerji gelişimi için çalışmalar yapıyor ancak Çin, 2011`de Japonya`da yaşanan Fukuşima`daki nükleer felaketin ardından ülkedeki projeleri durdurmuş ve tekrar onaylanması gerektiğini kaydetmişti. Ülke bunların yanı sıra enerji kaynaklarını çeşitlendirmek için kaya gazı ve petrolü, kömür yataklarındaki sıkışmış gazlar gibi geleneksel olmayan petrol ve gaz projelerinin geliştirilmesi üzerine de çalışmalar yürütüyor.

 

Dünyanın en büyük enerji tüketicilerinde olan Çin, enerjisinin önemli bir kısmını ithal ediyor. Enerji ithalatından ötürü ülkede enerji güvenliğini sağlamak için büyük çaba sarfeden Pekin yönetimi, geçen yıl 56 milyar dolarla yenilenebilir enerjiye en fazla yatırım yapan ülke olmuştu. Çin`de hali hazırda 17 nükleer enerji santrali bulunuyor ve 31 santralin inşası sürüyor. Ülke 2020`ye kadar 60 nükleer santral kurmayı ve kurulu kapasitesini 58 gigavata ulaştırmayı hedefliyor.

www.avrupagazete.com

21 Nisan 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR