Bakan Yardımcısı Mercan: Çok geç kaldık
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Hasan Murat Mercan, iki nükleer santral ihalesini tamamladıklarını belirterek, "Biz bu nükleer santral projesine 1970`li yıllarda başlamış olsaydık bugün en az 2-3 santralimiz olurdu." dedi.
Bakan Yardımcısı Mercan ile Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, MÜSİAD Zonguldak Şubesi`nin açılışını yaptı. Daha sonra davetliler, Dedeman Oteli`nde düzenlenen `MÜSİAD Zonguldak Açılış ve Gala Programı`na katıldı. MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, işadamlarından beklentinin daha fazla yatırım, daha fazla istihdam ve sosyal gelişime, daha fazla katkı olduğunu söyledi. Olpak, şöyle konuştu:
"Biz işadamlarının bunları yapabilmek için beklediği ise huzur, güven, pozitif istikrar, hızlı ve adil işleyen bir hukuk sistemidir. Bugün, siyasi istikrarla gelen ekonomik istikrar ve hedeflerin yakalanmasıyla elde edilen güven ortamı, 1 yılı aşkın bir süredir devam eden çözüm süreci ve demokratikleşme paketiyle geleceğe daha güvenle bakıyoruz. Gezi ve 17 Aralık sürecine rağmen Türkiye ekonomisi 2013 yılında yüzde 4 büyümüştür. Sanayi üretimi, geçen yılın ilk 2 ayında yüzde 3 artmışken, 2014`ün ilk 2 ayında yüzde 6 arttı. Ülkemiz ekonomisinin ilk çeyrek performansını göz önünde bulundurarak, geçen yıldan daha düşük bir büyüme oranını haketmediğini söyleyebiliriz."
TÜRKİYE 10-15 YILDA ENERJİ YATIRIMLARINI YAPMAK ZORUNDA
Bakan Yardımcısı Hasan Murat Mercan, Türkiye`nin önümüzdeki 10-15 yıl içinde enerji alanında yatırımlarını yapmak zorunda olduğunu söyledi. Mercan, "Bugün 60 bin megavat kurulu gücümüzün en az 100 bin megavata çıkması lazım. Ona göre yeni yatırımlar yapılması gerekiyor" dedi. Mercan, bakanlık ve hükümet olarak prensiplerinin, bütün bu yatırımları özel sektör marifetiyle yapmak olduğunu vurguladı.
Türkiye`nin 30 yıllık petrol tüketiminin yüzde 5`inin yerli kaynaklarla üretildiğini belirten Mercan, geri kalanının ithal olduğunu kaydetti. Mercan, şöyle konuştu:
"Daha da enteresan olanı Türkiye`nin yakın ve uzak komşularını göz önüne aldığınız zaman dünyadaki petrol ve doğalgaz yataklarının yüzde 65`i bizim bölgemizdedir. Ama Türkiye`de yok. Sonuna kadar aramaya devam ediyoruz. Türkiye daha 2 yıl öncesine kadar maalesef, sismik araştırma gemisine sahip değildi. Bugün bir sismik araştırma gemimiz uluslararası çapta MTA`nın bünyesinde. Bir tanesi de TPA tarafından hemen hemen bitiriliyor. Yerli olarak yapılıyor. Bunlar hayal bile edilemeyecek şeylerdi."
Ülke olarak nükleer santral konusunda da çok geç kaldıklarını belirten Mercan, şöyle devam etti:
"Nükleer santral en çok Avrupa`dadır. Fransa`da, Rusya`da var. Petrol ve doğalgaz zengini olan ülkelerde de var. Ama biz bu nükleer santral projesine 1970`li yıllarda başlamış olsaydık bu gün en az 2-3 santralimiz olurdu. Doğalgaz tüketimimiz de o kadar azalırdı. Bu durum, Türkiye`nin enerji konusundaki politikalarının arzu edilen politikalar olmadığının göstergesidir. Bu gün biz iki nükleer santral ihalesini tamamladık. Kararlar verildi. Üçüncüsünü de yakın zaman içinde gündeme alırız. Bu gün başladığımız ilk santralden enerji üretmeyi 2020`de öngörüyoruz. Bu projeler uzun vadeli projeler ve yapımları oldukça zaman alan projelerdir. Enerji, ekonominin en önemli sektörlerinden bir tanesidir. Gerek üretimde gerek teknolojide gerek dağıtım hizmetlerinde enerji sektörü Türkiye`nin olmazsa olmazıdır." Kaynak: DHA
http://ekonomi.haber7.com
07.05.2014