Lisanslı güneş elektriği için ilk ihale bugün

Türkiye`de güneş enerjisinden lisanslı elektrik üretimi için ilk ihale bugün gerçekleştirilecek.

 

Bugün gerçekleştirilecek olan Türkiye`nin ilk güneş enerjisinden lisanslı elektrik üretimi ihalesinde Elazığ bölgesindeki 8 megavatlık kapasite için 5, Erzurum bölgesindeki 5 megavatlık kapasite için 2 firma yarışacak. Şırnak bölgesi için sadece Park Teknik başvuru yaptığı için bu bölgeye yönelik ihale yapılmayacak.

 

Enerjide dışa bağımlılığı azaltmayı, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanım oranını artırmayı amaçlayan Türkiye, bu kapsamda ilk olarak 600 megavatlık güneş enerjisine dayalı lisanslı üretim başvuruları yatırıma dönüşmeye başlıyor. Türkiye`de, yıllık 380 milyar kilowatt/saatlik (kW/s) güneş enerjisi potansiyeli bulunduğu belirtiliyor.

 

Mevzuat gereği, güneş enerjisine dayalı üretim tesisi kurmak üzere yapılmış ön lisans başvurularından aynı sahada, aynı bağlantı noktasına, aynı bağlantı bölgesine bağlanmak için birden fazla başvurunun bulunması durumunda, sisteme bağlanacak olanı belirlemek için Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) tarafından Yarışma yapılacak. Bu doğrultuda güneş enerjisine yönelik ilk yarışma Elazığ ve Erzurum bölgeleri için bugün TEİAŞ Genel Müdürlüğünde gerçekleştirilecek.

 

İHALEYE KATILACAK FİRMALAR

 

Elazığ bölgesi için yapılacak yarışmaya Solentegre Enerji, RA Güneş, Güçlü Tekstil Limited Şirketi, İnşar Enerji, Başakkent Güneş Enerjisi Üretim A.Ş.; Erzurum bölgesi için yapılacak yarışmaya Makronom Enerji Üretim Limited Şirketi ve Halk Enerji katılacak. Bu yarışma aynı zamanda Türkiye`nin diğer lisanslı GES projelerinin de bir provası niteliğini taşıyacak. Bundan sonraki aşamada belirlenen bölgeler için ayrı ayrı dönemlerde yarışma yapılması bekleniyor.

 

İHALEDE KESİŞEN PROJELERDE EN YÜKSEK KATKI PAYI TEKLİFİ ESAS ALINACAK

 

Yarışmaya katılan şirketler, üretim tesisinin ilk ünitesinin geçici kabulünün yapıldığı tarihten başlamak üzere en fazla 3 yıl içerisinde birim megavat başına TEİAŞ`a katkı payı ödeme taahhüdünde bulunacak. Kesişen projeler olması durumunda daha yüksek katkı payı teklifi veren proje sahibi şirket, kesişen alanı kullanma hakkını elde edecek.

 

Şirket, katkı payı tutarını, üretim tesisinin ilk ünitesinin geçici kabulünün yapıldığı tarihten başlamak üzere 3 yıl içerisinde ve yıllık eşit taksitler şeklinde TEİAŞ`a ödeyecek.

http://enerjigunlugu.net

12 Mayıs 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR