4. ULUSAL GÜNEŞ VE HİDROJEN ENERJİSİ KONGRESİ ESOGÜ`DE BAŞLADI

 

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü’nün düzenlediği ve 22-23 Mayıs 2014 tarihlerinde gerçekleşecek olan “4. Ulusal Güneş ve Hidrojen Enerjisi Kongresi” ESOGÜ Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’ndaki açılış oturumuyla başladı.

 

Kongre açılışında konuşan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, sınırlı rezervlere sahip fosil yakıtların çevreye ve ekolojik sisteme kalıcı zararlar verdiğini belirtirken, söz konusu zararların önüne geçebilmek için yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması gerektiğini anlattı. Prof. Dr. Gönen üretim, ısınma ve aydınlanmada yenilenebilir kaynakların kullanımının önemine dikkat çekerken, kongrenin yenilenebilir enerji kaynaklarının ülkemize kazandırılmasına katkıda bulunacağına inandığını söyledi.

 

Fizik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ferhunde Atay ise, dünya enerji talebinin gittikçe arttığını ancak halen başlıca enerji kaynağı olan kömür, petrol gibi fosil yakıtların ise tükenmekte olduğunu söyledi. Prof. Dr. Ferhunde Atay, fosil yakıtların hava kirliliği, iklim değişikliği ve küresel ısınma gibi olumsuz etkileri bulunduğunu da belirtti. Güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının; yerli kaynaklar olmaları, istihdam oluşturmaları ve dışa bağımlılığı azaltmaları bakımından önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Atay, yenilenebilir kaynakların kullanımının teşvik edilmesi gerektiğini ifade etti. Prof. Dr. Atay, yenilenebilir enerji kaynakları konusunda kamuoyunda farkındalık oluşturulması ve araştırma-geliştirme çalışmaları yürütülmesi gereğine de işaret etti.

 

ESOGÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tevfik Gedikbey de, artan nüfus ve gelişen teknolojinin enerji talebini artırdığına dikkat çekti. Prof. Dr. Gedikbey, enerji konusunda dış kaynaklara bütçesinden önemli miktarlar ayıran ülkemiz için yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının zorunlu olduğunu kaydetti. Temiz bir çevre ve geleceğimiz açısından yenilenebilir enerji kaynaklarının son derece önemli olduğunu aktaran Gedikbey, kongrenin bilim dünyasına önemli katkılar sağlaması dileğinde bulunarak konuşmasını tamamladı.

 

Konuşmasının ardından Rektör Gönen, “Güneş ve Hidrojen Enerjisi Kongresi”nin gelişimine sağladığı ciddi katkılardan dolayı ESOGÜ Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Salih Köse’ye ESOGÜ Anı Tabağı takdiminde bulundu.

 

Kongre açılış oturumu, ESOGÜ Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Haydar Aras’ın “Üniversite-Sanayi İşbirliği Kavramının Evrimsel Süreci ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde Güneş ve Rüzgar Enerjisi ile İlgili Çalışmalar” konulu sunumu ile sona erdi. (İHA)

www.milliyet.com.tr

22.05.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR