Güneş elektriğinde ikili sözleşme serbest bırakılsın

(Güneş Enerjisinin Önünü Açacak 21 Öneri - 3 / Ateş Uğurel) Öz tüketim modelinde PPA (ikili sözleşme) modeli serbest bırakılmalı.

 

Güneş enerjisi uygulamalarında dünyada ikili sözleşmenin yasak olduğu tek ülke muhtemelen Türkiye`dir. Lisanssız üretim yönetmeliği içinde bu çok net şekilde, yazılı olarak belirtilmiştir.

 

Halbuki şebekeden gelen elektriğin fiyatının arttığı, güneşten gelen elektriğin fiyatının ise giderek düştüğü bir ortamda daha önceki önerilerimizde vurguladığımız gibi öz tüketim modeli giderek ön plana çıkacaktır.

 

Burada potansiyel yatırımcının sistemi finanse etmesi için iki farklı yöntem mevcuttur.

 

1) Tamamen kendi %100 özsermayesi ile finanse etmek

2) Banka kredisi/leasing gibi enstrümanları kullanıp %20-30 özsermaye ile finanse etmek

 

Halbuki bilhassa ABD`de çok etkin şekilde kullanılmaya başlanan bir yöntem daha var, kısaca özetleyelim:

 

Diyelim ki Antalya`da bir AVM sahibisiniz ve çatınıza 2MW sistem kuracaksınız. Tamamen öztüketime yönelik üretim yapacağınızdan 1MW sınırı da yok. Bunun ortalama bedeli yaklaşık 2.5 milyon USD civarında olacaktır ve bu bedeli muhtemelen kimse peşin ödemek istemez.

 

Başka bir sorun daha var. Peşin veya banka kredisiyle ödeme yapmayı kabul ettiniz ama 25 yıl ömrü olan bu sistemin her yıl ne kadar elektrik üreteceği, uygulamayı yapan veya güneş panelini üreten firmanın ayakta kalıp kalmayacağıyla ilgili endişeleriniz var.

 

İşte PPA yöntemi bu kaygılarınızı gideriyor. Peki sistem nasıl işleyecek:

 

Solar mühendislik/uygulama yetileri gelişmiş ve aynı zamanda finansal olarak da güçlü firmalar gelip sizin çatınıza 2MW sistemi kuracaklar. Tüm bürokratik süreci sizden alacakları vekaletle onlar takip edecek. Sizden hiçbir bedel almadan sistemi çatınıza kuracaklar. Ve hiçbir bedel almadan da sistemin kullanım ömrü boyunca gerekli bakım servis hizmetlerini yapacaklar.

 

Karşılığında tek isteyecekleri şey şu olacak: Şu anda elektriğe ne kadar bir bedel ödüyorsanız, onun biraz altına üretilen güneş elektriğini alma garantisi.

 

Yani cebinizden hiç para çıkmayacak ve yapacağınız uzun vadeli anlaşma ile (minimum 10 yıl) ucuz elektrik kullanma şansınız olacak. Farklı varyasyonları da bulunan bu yöntemde bir süre sonra sistemin mülkiyetini üzerinize alma şansınız da olacaktır.

 

Sürecin finansal ve hukuksal boyutları, detaylarıyla incelenmelidir. Böyle bir modele, toptan elektrik satıcıları da çok sıcak bakacaklardır.

http://enerjigunlugu.net

03 Haziran 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR