Güneşte yüzde 100 öztüketimi dağıtıcıya bildirmek yetmeli

(Güneş Enerjisinin Önünü Açacak 21 Öneri - 15 / Ateş Uğurel) %100 öz tüketim modelinde sistemin kurulumu dağıtım şirketine sadece "bildirilmeli".

 

1 Haziran`da başlayan ve 21 Nisan`a kadar devam edecek güneş enerjisi yatırımlarının önünü açacak önerilerin hepsinin de birbiriyle direkt organik ilişkisi var. Bu öneri de onlardan biri. Eğer bir gerçek veya tüzel kişilik güneşten ürettiği elektriği, sistemin tüm ömrü boyunca TAMAMEN kendisi tüketecekse, şebekeye 1kWh elektrik bile vermeyecekse, üstelik bunu hukuki olarak taahhüt ediyor ve teknik olarak da bunun altyapısını kuruyorsa, bu sistemin ne kadar lisanssız elektrik üretim yönetmeliğine tabii olduğunu her açıdan sorgulamak lazım.

 

Bizim önerimiz, tüm gerekli teknik şartnamelere uyarak bu tip yüzde 100 otonom sistem kuranlar, sistemi işletmeye aldıklarını, sadece bölgelerindeki dağıtım şirketlerine online olarak bildirsinler. Bu bildirimde özet proje detayları ve uygulamayı yapan mühendislik firmasının bilgisi yer alsın.

 

Eğer boş bir araziye kurulan 1MW santral için istenilen bürokratik süreç aynen burada da talep edilecekse, kimse yasal başvuruları yapmaz ve ekonomik fizibiliteyi yakaladıkları anda hiçbir kurumdan izin almadan kurulum yaparlar. Türkiye`de bu tip "korsan" PV sistemlerinin kurulu gücünün 4-5MW`ı çoktan geçtiğini tahmin ediyoruz.

http://enerjigunlugu.net

15 Haziran 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR