Büyükşehir Belediyesi Çöpten Para Kazanacak

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Kızıllı`daki çöplüğün 29 yıllığına ihale yoluyla kiraya verildiğini belirterek, "Belediyemiz Türkiye`de çöpünden para kazanacak ilk belediye olacak. 45 milyon liraya ihale edilen proje kapsamında belediye ihaleyi alan şirketten yıllık 160 bin lira ve cirodan yüzde 1 pay alacak" dedi.

 

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, yaptığı yazılı açıklamada, Kızıllı Köyünde yapımı devam eden tıbbi atık strelizasyon tesisinde tıbbi atık bertaraf bölümü tamamlandığını bildirdi. Çöplüğün ihale yoluyla 29 yıllığına kiraya verildiğini belirten Akaydın, bertaraf edilen atığın tonu başına ücret ödenerek yaptırılan benzer projelerin aksine, Antalya Büyükşehir Belediyesi`nin Türkiye`de çöpünden para kazanacak ilk belediye olacağını kaydetti.

 

45 milyon liraya mal olacak tesisten belediyenin ihaleyi alan şirketten yıllık 160 bin lira ve cirodan yüzde 1 pay alacağını kaydeden Akaydın, şu bilgileri verdi:

 

"Entegre Atık Değerlendirme Geri Dönüşüm ve Bertaraf Tesisleri ile düzenli depolama sahasında atık ayrıştırma ve geri dönüşüm, fermantasyon, gazlaştırma-yakma, atıktan türetilmiş yakıt üretim, elektrik enerjisi üretim, sentez gazı enerji üretim, güneş enerjisi, atık pil geçici depolama gibi çok önemli tesisler alanda yer alacak. Proje sayesinde artık çöpün tamamının değil, gittikçe azalan oranlarda olmak üzere yalnızca değerlendirilemeyen kısmının depolanmasıyla yeni çöp alanlarına ihtiyaç olmayacak.

 

Tıbbi atık tesisi tamamlandı

Yapım aşaması devam eden proje kapsamında tıbbi atık strelizasyon tesisi tamamlandığını ifade eden Başkan Akaydın, "Bu tesis yeni yılda hizmet vermeye başlayacak. Antalya`da günlük 7 ton tıbbi atık oluşuyor ve kamyonlarla Afyonkarahisar`a gönderiliyordu. Tıbbi atık tesisinin faaliyete geçmesiyle bu atıklar artık Antalya`da bertaraf edilecek" dedi.

 

Projenin, doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı açısından önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Akaydın, çevre ve insan sağlığının korunması için yaşamsal önemde olan projenin vatandaşlara daha kaliteli ve yaşanabilir bir ortam sağlamak açısından önemli olduğunu bildirdi. Antalya (AA)

www.haberler.com

30.12.2013

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR