AB Komisyonu`ndan Çin güneş panellerine soruşturma

AB Komisyonu Çin’den AB’ye ithal edilen güneş panelleri ve ilgili yan ürünler ile ilgili anti-sübvansiyon soruşturması başlattı.

 

Güneş enerjisi ile ilgili ekipmanları üreten şirketleri temsil eden EU ProSun tarafından AB Komisyonu’na 26 Eylül 2012’de Çin’den ithal güneş panelleri ve ilgili ekipmanların Çin devlet sübvansiyonları desteği ile üretildiğine ilişkin bir şikâyet de iletilmişti. Bunun üzerine AB Komisyonu konuya ilişkin bir inceleme başlatmıştı.

 

Toplam değer olarak bakıldığında söz konusu şikâyet AB Komisyonu’na iletilen şikâyetler arasında en fazla tutarda ithal malını ilgilendiren bir şikâyet olma niteliğini taşıyor. 2011 rakamlarına göre Çin’den AB’ye ihraç edilen güneş paneli ve ekipmanlar 21 milyar € tutarında. AB Komisyonu tarafından başlatılan anti-sübvansiyon soruşturmasının yaklaşık 13 ay sürmesi bekleniyor. Ticaret savunma kurallarına göre bu dönem içerisinde AB’ye ihraç edilen güneş panellerinin yapımında Çin devleti kaynaklı sübvansiyonlardan yararlanıldığına dair ilk bulgulara ulaşılması halinde AB’nin geçici anti-sübvansiyon kuralları uygulaması söz konusu olabilecek. EU ProSun’ın AB Komisyonu’na ilettiği şikâyette Çin malı ithal güneş paneli ve ekipmanlarının üretiminde Çin devletinin rekabeti olumsuz etkileyecek oranda sağladığı yardımlarının kullanılmış olabileceği; AB piyasasındaki üreticilerin bu haksız rekabetten olumsuz etkilendiği belirtiliyor.

www.geleceginenerjisi.com

13.11.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR