Hidrojen yakıtı laboratuarlardan sokağa taşınıyor

Son yıllarda hidrojen teknolojisindeki gelişmelerin maliyetleri düşürmesiyle, yakıt hücresi kullanımı günlük hayata karışıyor.

 

Bir süre bilimsel projeler alanında gözden düşen hidrojen yakıt hücreleri, taşıtlara, evlere ve iş yerlerine enerji sağlamada fosil yakıtın yerini almaya başlıyor.

 

Yaygın yakıt hücresi kullanımında en yeni gelişme olarak Hyundai Motor Co., 10 Haziran`da hidrojenle çalışan yakıt hücreli spor aracının dağıtımına Güney Kaliforniya’da başlayacak. Teknoloji şimdiden Connecticut’taki şebekeler için elektrik üretimi yapıyor. AT&T Inc., çiftliklere enerji vermekte yakıt hücrelerini kullanırken, Wal-Mart Stores Inc. ise hidrojenle çalışan forkliftlerden yararlanıyor. Bu yazın sonuna doğru FedEx Corp. , Memphis’teki hava aktarma merkezinde hidrojenle çalışan kargo traktörleri kullanmaya başlayacak.

 

Kaliforniya Livermore’daki Sandia Ulusal Laboratuarı hidrojen ve yanma teknolojileri müdürü Daniel Dedrick konu ile ilgili, “Yakıt hücreleri için kariyerimdeki en heyecanlı dönem. Hidrojen piyasası ivme kazanmaya başlayacak” dedi.

 

Yakıt hücreleri tarihi 1830`lara dayanan bir süreçle, hidrojenden elektrik üretiyor, ancak fiyatların yüksek olması sebebiyle bu teknoloji bugüne kadar ancak Apollo uzay görevleri ve Sovyet denizaltıları için uygundu. Ancak son yıllarda hidrojen teknolojisi önemli gelişmeler kaydetti ve böylece fiyatlar da düşmeye başladı.  Hidrojen yakıtının kullanımı, yok denecek kadar az sera gazını üretmesi sebebiyle, ABD Başkanı Obama’nın karbon emisyonlarının daha sıkı kontrol edilmesi için yaptığı çağrının da etkisiyle canlanacak gibi gözüküyor.

www.bloomberght.com

05.06.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR