Almanya`dan AB`ye yenilenebilir enerji tartışmasında `adaletsizlik` suçlaması

Avrupa Komisyonu ile Yenilenebilir Enerji Kanunu sebebiyle yaşadığı anlaşmazlıkta geri adım atmayan Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Sigmar Gabriel, Brüksel`in taleplerinin ülkesini sanayisizleştireceğini söyledi.

 

Avrupa Komisyonu, yıllardır Almanya`daki yasanın önüne geçmeye çalışıyor. Gabriel, Almanya Enerji ve Su Sanayicileri Derneği`nin bir toplantısında şikayetlerini dile getirdi.

 

Gabriel, Brüksel`in yasadaki değişikliklerle ilgili Pazartesi günü dile getirdiği eleştirileri yenilenebilir enerji destekleme sistemlerine `yeni bir saldırı` olarak değerlendirdi.

 

Almanya`nın, ek vergilerden imtiyaz konusu sebebiyle AB ile yaşadığı anlaşmazlık aylar önce başlasa da ipler geçtiğimiz günlerde gerildi.

 

Alman hükümeti, Brüksel`den gelen itirazlara cevap olarak yasanın bazı bölümlerini değiştirdi. Alman sanayicilerin 2015`ten itibaren milyarlarca Euro`luk vergi indirimlerinden faydalanabilmesi için yasa Cuma gününe yetiştirildi.

 

İthal enerji kuralları

Ancak koalisyon partileri, yasada Brüksel`in taleplerinin hepsine yer vermedi. Komisyon`un, ithal enerjinin ek vergilerin dışında tutulması talebi yerine getirilmedi. Gabriel, bunun hukuki açıdan imkansız olduğunu söyledi.

 

Alman Bakan aynı zamanda Brüksel`in hiçbir zaman, iç destek sistemlerinin ithalata da uygulanması gerektiğini, ya da ek ücretlerin gümrük vergisi niteliği taşıdığını söylemediğini dile getirdi.

 

Gabriel, Brüksel`in son talepleriyle esasen Almanya`nın sanayisizleşmesi için bir program ortaya koyduğunu ifade etti.

 

Gabriel, `Aylarca süren müzakerelerin ardından Komisyon, mevcut tesislere EEG`den (yenilenebilir enerji yasası) imtiyaz tanınmasını kabul etmediğini bildirdi. Almanya`nın, sanayinin beklentilerinden verdiği ödünlerin ardından bu adaletsizlik olur` dedi.

 

`Almanya esir alınıyor`

Ancak Alman Bakan aynı zamanda AB`nin bazı taleplerine yanıt verebileceklerini ve yenilenebilir enerji sektöründe kademe kademe bir Avrupa pazarı oluşturulması gerektiğini söyledi.

 

Gabriel, `Almanya gibi bir ülkenin apar topar esir alınamayacağını` ifade etti.

www.euractiv.com.tr / enerji

27 Haziran 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR