Bu Proje Türkiye’de Tek

Pamukçu ve Aslantepecik Ovaları Sulama Birliği, Güney Marmara Kalkınma Ajansı’ndan aldığı destekle kurduğu Güney Enerjisi Sistemi ile ihtiyacı olan enerjinin %60’ını üretiyor ve ödediği elektrik faturasından yıllık minimum 100 bin TL’lik tasarruf ediyor. Birlik Başkanı İsmail Çoban, tamamlanan projenin Türkiye’de tek olduğunu söylüyor.

 

Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA)’nın 2013 Yılında üç program olarak çıktığı Mali Destek Programlarından destek alan projeler bir süre önce tamamlandı. Projelerin Güney Marmara Bölgesi için somut çıktıları ise gün yüzüne çıkmaya başladı.

 

GMKA’nın 2013 Yılı Tarıma Dayalı Sanayinin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında desteklenen Tarımsal Sulamada Fotovoltaik Güneş Enerjisinden Yararlanılması Projesiyle Selimiye, Pamukçu, Çiçekpınar, Büyükbostancı, Küçükbostancı, Aslıhan, Paşaköy, Atköy, Aslıhantepecik, Çandır, Balıklı, Taşköy Ve Yenice Köylerinin arazilerinin sulanmasında kullanan kanallara su veren pompanın elektrik kullanımının güneş enerjisiyle karşılanması hedefleniyor.

 

Projenin amacı birliğin sulama alanına giren 44.070 dönümlük alanın sulama ihtiyacının karşılanması için yenilenebilir enerjiden yararlanılması olarak özetleniyor.

 

Mevcut alanın sulanması için hali hazırda kullanılan pompa için 4 motor aktif olarak çalışıyor. Bu motorların yıllık elektrik tüketimi ise ortalama 163 bin TL civarında bir elektrik tüketimi gerçekleştiriyor. Projenin tamamlanmasıyla kurulan Güneş Enerji Santrali ile yıllık 303.300 kW’lık enerji ihtiyacının karşılanması ve 100 bin TL’lik elektrik tasarrufu sağlanması amaçlanıyor.

 

Sözleşme imzaladıktan 11 ay sonra tamamlanan 670 bin TL bütçeli proje için Güney Marmara Kalkınma Ajansı %66 oranında destek sağlayarak 441 bin TL’lik kaynak aktardı.

 

Proje Enerji Maliyetlerini Düşürmek İçin Hazırlandı

Projenin tamamlanmasından en çok memnun olan ise Pamukçu Eski Belediye Başkanı, Pamukçu ve Aslantepecik Ovaları Sulama Birliği Başkanı ve Altıeylül Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Çoban. Çoban, tamamladıkları projenin Türkiye’de ses getirdiğini söyleyerek, “Türkiye’de yaklaşık beş yüz sulama birliği bulunuyor ve biz böyle bir proje gerçekleştiren tek birliğiz. Projemiz diğer sulama birlikleri arasında şu anda tek” diyor.

 

Birlik Başkanı İsmail Çoban proje ihtiyacının ve fikrinin nasıl doğduğunu ise şu sözlerle aktarıyor: “2011 yılında 6172 sayılı yasa ile bu tür birliklerde yeni bir yapılanmaya gidildi ve seçimler yenilendi. Seçimler yenilendikten sonra Başkan olarak göreve geldiğimizde, ilk olarak birliğin mali yapısını inceledik. Gider kalemlerinin içerisinde en yüksek kalemin enerji masraflarının oluşturduğunu gördük. Bu da yaklaşık birlik bütçesinin %25’lik bir gider demek oluyordu.

 

Öncelikle bu tablo karşısında biz neler yapabiliriz diye bir araştırma içerisine girdik. Alternatif enerji kaynaklarına yöneldik. Bizim araştırmalarımız devam ederken GMKA’nın destek programı yayınlandı. Programı incelediğimizde verilen desteklerin bize uygun olduğunu gördük ve proje çalışmalarına başladık. Tarım Sektöründe rekabeti güçlendirme başlığına bir proje hazırladık.”

 

Türkiye’de Ses Getirdi

Pamukçu ve Aslantepecik Sulama Birliği’nin hazırladığı ve büyük başarı gösteren projenin kabul edilmesinin hem Balıkesir’de hem de Türkiye’de ses getirdiğini söyleyen Birlik Başkanı İsmail Çoban, bu başarının projenin yürütülmesini kolaylaştırdığı vurguluyor.

 

Birlik Başkanı Çoban, projenin yürütülmesi için eş finansman konusunu nasıl hallettiklerini ise şöyle anlatıyor:  “Projenin kabul edilmesi ve duyulmasından sonra Balıkesir’de bulunan birçok banka kendi payımıza düşen kısmını uzun vadeli kredilendirmek için bize başvurdu. Ancak biz bunu öz kaynaklarımızla yapmayı tercih ettik.”

 

Projenin yürütülmesi aşamasında GMKA’nın uzman personelinden büyük destek gördüklerini söyleyen Birlik Başkanı Çoban, “Ajans’tan projenin yürütülmesinde alabileceğimiz maddi desteğimizin yanında her türlü teknik desteği aldık.

 

Özellikle merkezde olması, fiziki olarak yakın olması tabi belli bir avantaj sağladı. Bir de kabul edilen projeler onlar için değerli projeler. Takıldığımız yerde mutlaka yardımcı oldular, hatta telefonla bile karşılaştığımız sorunlara çözüm buldular” şeklinde konuşuyor.

 

Projenin En Büyük Çıktısı Projenin Kendisi

Altıeylül Belediye Başkan Yardımcısı ve Pamukçu ve Aslantepecik Ovaları Sulama Birliği Başkanı İsmail Çoban, projenin somut çıktıları üzerinde de geniş bilgiler verdi.

 

“Projenin en büyük faydası, bizzat projenin kendisi” diyen Çoban, projenin en önemli somut çıktılarından ise şu sözlerle bahsediyor: “Bizim birliğimiz 2830 çiftçi ailesinden oluşan bir örgütlenme. Bu projenin en büyük faydası böyle bir örgütlenmenin bu büyüklükte bir projeyi hazırlayıp, kabul ettirmesi ve hayata geçirmesidir. Türkiye’de 418 tane sulama birliği var. Bu birlikler arasında böyle bir proje hazırlayan ve hayata geçiren yok. Biz bu proje ile bu birlikler içerisinde tek olduk. Bununla ilgili sulama birliklerinin yapılan toplantısında projemizle ilgili sunum yaptık, oradaki birlik başkanları çok memnun oldular ve kendi bölgelerindeki kalkınma ajanslarına bu tür başlıklarda destek programları yapılmasını isteyeceklerini, bu konuyla ilgili girişimde bulunacaklarını söylediler.

 

Bunun yanında somut olarak ifade edersek bu proje faaliyete başladıktan sonra şu anda bizim enerji ihtiyacımızın %60’ını karşılıyor. Bu da yıllık olarak 100 bin TL’ye varan bir tutar. Bu tutar birliğimizi oluşturan çiftçi ailelerin doğrudan faydasına bir durumu beraberinde getiriyor.”

 

Yeni Projeler Yolda

Tamamladıkları bu projeden sonra önümüzdeki dönemler için de başta GMKA olmak üzere diğer destekleyici kuruluşlara proje başvuruları yapacaklarını söyleyen Birlik Başkanı İsmail Çoban, “Önümüzdeki dönemde birliğimizdeki çiftçilerimize yönelik çeşitli konularda eğitimler olabilir, yurtiçi yurtdışı tanıtım faaliyetleri olabilir, desteklerin niteliğine göre çeşitli projeler tasarlamayı düşünüyoruz” diye konuşuyor.

www.gmka.org.tr

09.07.2014

 

GMKA : Güney Marmara Kalkınma Ajansı

TR - 22 Balıkesir ve Çanakkale Bölgesi

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR