Amasya Üniversitesi Ürettiği Elektriği Kullanacak

Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, uygulayacakları ‘Üretirken Öğreniyoruz Projesi’ kapsamında Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) ile destekleme anlaşması imzaladıklarını açıkladı.

 

OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen ile birlikte anlaşma sözleşmesini imzalayan Prof. Dr. Orbay, üniversitenin elektrik ihtiyacının bir bölümünün güneş ve rüzgar enerjisi ile karşılanacağı proje ile güneş panellerinin Mimarlık Fakültesi ve Suluova Meslek Yüksekokulu çatılarına, Merzifon Meslek Yüksekokulu yeni yerleşkesine de toplam 9,6 kilowatt gücünde 3 adet rüzgar türbini yerleştirileceğini, proje içerisinde akademik araştırmalara destek sağlayacak biçimde meteoroloji istasyonunun da bulunacağını, ayrıca sistemin ürettiği enerjiyi anlık olarak şebekeye verecek şekilde tasarlanarak çevre için olumsuz olan akü gruplarının da bulunmayacağına değindi.

 

Yaklaşık 728 bin liraya kurulacak tesisin maliyetinin yüzde 75`inin OKA hibesiyle kalan kısmının da üniversitenin öz kaynaklarından karşılanacağına değinen Orbay, “Fosil yakıtlar ve nükleer enerji kaynaklarının günün birinde tükeneceği gerçeği ve yarattığı çevresel sorunlar göz önüne alındığında yenilenebilir enerji kaynaklarına ilgi bütün dünyada her geçen gün artmaktadır. Yenilenebilir enerjinin elde edilmesi, teknolojik altyapı ve bu konudaki yetişmiş insan kaynakları açısından ülkemiz istenilen seviyede değildir. Bu proje ile yenilenebilir enerji kaynaklarının en önemlileri olan güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik enerjisi elde edilmesi sürecinde öğrencilerimizin teorik bilgi, uygulama becerileri ve farkındalık seviyeleri artacak ayrıca üniversitemizde tezli ve tezsiz olarak açılması planlanan yenilenebilir enerji yüksek lisans programına akademik katkı sağlayacaktır” diye konuştu.

www.beyazgazete.com

25.08.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR