Türkiye`de İlk Kez Bir Semt Pazarında Elektrik Üretilecek

Türkiye`de ilk kez, kapalı bir semt pazarında güneş enerjisi sistemiyle elektrik üretilecek. Uygulama daha sonra Kayseri Melikgazi ilçesinde, TSE`li ve internet donanımlı tüm pazar yerlerinde uygulanacak.

 

Melikgazi Belediye başkanı Memduh Büyükkılıç, kendisinin aynı zamanda Kayseri Elektrik Üretim Anonim Şirketi yönetim kurulu başkanı olduğunu, hemşehrileri Enerji bakanı Taner Yıldız`ın da ALTERNATİF enerji kaynaklarına yönelinmesi konusundaki önerisini dikkati aldıklarını söyledi.

 

Memduh Büyükkılıç, “Türkiye genelinde semt pazarlarından güneş panelleriyle elektrik üretimini gerçekleştiren ilk belediye biz olacağız. Uygulama ilk olarak Yıldırımbeyazıt mahallesindeki 8 bin metrekarelik pazar yerimizden başlayacak. Gerekli projelendirme yapıldı. İhaleye çıkıldı. Bu pazar yerini daha sonra Belsin ve Keykubat pazaryerleri takip edecek. Halen, TSE ISO 9001 belgeli, ücretsiz internet hattı da bulunan kapalı pazar yerleri, haftanın bir günü kurulan pazar dışında, otopark, asker uğurlama, düğün ve taziyeler gibi sosyal etkinliklerde de ücretsiz olarak kullanılıyor. 500 Megavatlık elektrik enerji üreterek başlayacağımız bu sistem, Enerji Bakanlığının verdiği destekle, ürettiğimiz elektriği kilovatını 10 yıl boyunca 30 TL`den ulusal enerji genel sistemine satacağız. Şu anda, bir kilovat enerji 18-20 kuruştan alınıyor ama ALTERNATİF bir sistem olduğu için Enerji Bakanlığı bu tür projelere destek vererek, enerjiyi alırken daha fazla para ödüyor” dedi.

 

Öte yandan, Melikgazi Belediyesi tarafından 4 yıldan beri ücretsiz hizmet veren genel tuvalet ve abdest alma yerlerinde güneş enerjisi sisteminden sıcak su elde edilerek, vatandaşlara sunuluyor. (DHA)

www.haberler.com

12.07.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR