Güneş Urfa`dan Doğacak

ALTERNATİF enerji kaynaklarına büyük yatırım yapan Türkiye`de iller adeta yarışa girdi.

 

Konya-Karapınar`da 3 bin megavat güce sahip dünyanın en büyük güneş enerjisi santralını kurmak için projeler devam ederken Şanlıurfa da harekete geçti. Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (SUTSO) Başkanı Sabri Ertekin, "Burayı enerjinin tarlası yapacağız" dedi.

 

Bölgede güneş enerjisi tesisleri kurulabilecek alanların belirlenmesi için çalışma başlattıklarını dile getiren Ertekin, projenin 5-6 ay içinde Enerji Bakanlığı`na sunulacağını söyledi. Potansiyelin farkında olan şirketlerin gelmeye başladığını da belirten Ertekin, İsviçreli enerji devi Oerlikon`un güneş enerjisi üretim lisansını almasına bağlı olarak panel yatırımı yapmayı planladığını, ancak lisans izni çıkmadığı için yatırımın askıya alındığını belirtti.

 

TALEP ARTACAK

Ertekin "Biz de yeni çalışma başlattık. Tüm altyapı sorunlarının çözümü gerçekleşirse bu alana yatırım talepleri artacak" dedi. Sadece güneş enerjisi için bir Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kuracaklarını belirten Ertekin, ayrıca 4 ve 5`inci OSB`ler için de çalışmalara başladıklarını belirtti.

 

ARTIK TEK SIKINTIMIZ ENERJİ

GAP Bölgesi`ndeki sulama sistemi ve sayısı artan OSB`lerin enerji açığı yarattığını aktaran Ertekin, "Atatürk Barajı`nın kapasitesi bin 800 megavat. Oysa sadece Urfa 4 bin megavat harcıyor" dedi. Eskiden bölgede kalkınma sorunu olduğunu belirten Ertekin, "Çözüm süreciyle bölgemiz yatırım cenneti oldu. Şimdi tek sıkıntımız enerji. Bunu da santrallarla aşacağız" dedi.

www.sabah.com.tr / ekonomi

30 Temmuz 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR