Hindistan’da güneş paneli ticaretine ek vergiler getirilmesi yatırımları geriletebilir

Hindistan’da 22 Ağustos’ta yürürlüğe girmesi beklenen kararın ülkede güneş elektriği yatırımlarının maliyetini yükseltebileceği iddia ediliyor.

 

Hindistan’da güneş elektriği ekipmanı ithalatına getirilmesi planlanan ek gümrük vergilerinin ülkenin güneş elektriği sektörüne zarar verebileceği iddia edildi.

 

Ülkedeki Birleşik Ticaret ve Sanayi Odası (ASSOCHAM) tarafından Hindistan Maliye Bakanlığı’na yazılan bir mektup ile 22 Ağustos tarihinde yürürlüğe girmesi beklenen kararın ülkede gerçekleştirme aşamasında olan ve alım garantileri imzalanmış 2.200 MW’lık projenin durmasına, yeni projelerin maliyetini ise yüzde 18,83 ila yüzde 75 arasında artmasına neden olabileceği iddia edildi.

 

Hindistan’daki bir önceki hükümet tarafından 12 Mayıs tarihinde ABD, Çin, Tayvan ve Malezyalı üreticilerin ürünlerine watt başına 0,11 doları ile 0,81 dolar arasında ek gümrük yükümlükleri getirilmesi kararı verilmişti.

 

Düzenleme yürürlüğe girerse ülkeye panel ihracatı gerçekleştiren Çinli firmalar watt başına  0,81 dolar, ABD’li firmalar 0,48 dolar, Malezyalı firmalar 0,62 dolar, Tayvanlı firmalar 0,59 dolar ile üretimini ABD ve Malezya`da gerçekleştiren First Solar ise 0,11 dolar ek gümrük yükümlükleri getirmek zorunda olacak.

 

Ülkede faaliyet gösteren yerli ve yabancı bazı firmalar ülkenin yerli üretim kapasitesindeki nitelik ve nicelik sınırlarının kararın uygulanmasının ülkede güneş elektriği yatırımlarının yaygınlaşmasını zorlaştıracağını savunurken, TATA Steel gibi firmalar ise kararı olumlu buluyor.

 

26 Mayıs’ta Hindistan Başbakanlığı görevine başlayan Narandra Mondi seçim döneminde verdiği vaatlerde Hindistan’da güneş elektriğinin yaygınlaşması için önemli adımlar atılacağını belirtmişti.

 

1 Nisan 2012 ile 31 Mart 2013 arasında güneş elektriği kurulu gücünün 994 MW arttığı Hindistan’da bu artışın 500 MW’lık bölümü Mondi’nin valiliğini yaptığı Gujarat eyaletinde sağlanmıştı.

 

Hindistan 2010 yılı Haziran ayında, 2022 için 20.000 MW’lık güneş elektriği kurulu gücü hedefleyen ulusal programını ilan etmişti.

www.yesilekonomi.com

07.08.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR