Lisans iptali 30 milyon TL`lik teminatı yaktı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), gerekli prosedürleri verilen takvim içinde tamamlayamadıkları gerekçesiyle 16 elektrik üretim projesinin lisansını iptal etti. 343 MW’lik kurulu güce sahip projeler için yatırılan 30 milyon liranın üzerindeki teminat da yandı.

 

Enerji projelerinin hızlandırılması ve gerçek yatırımcıların önünü açmayı hedefleyen yeni uygulama ilk sonuçlarını verdi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), süresi içinde gerekli iş ve işlemleri tamamlayamayan şirketlerden 16`sının lisansını iptal etti.

 

6 RÜZGAR, 9 SU, 1 BİYOGAZ

Lisans iptaline konu projelerden 6`sini rüzgar, 9`unu ise hidroelektrik santrali projeleri oluşturuyor. İptal edilen lisanslardan biri de Kartepe`ye kurulması planlanan biyogaza dayalı elektrik üretim tesisine ait.

 

TOPLAM KURULU GÜÇ: 350 MW

Lisansı iptal edilen 6 HES projesinin öngörülen kurulu gücü 244 MW olarak hesaplandı. 9 adet HES projesinin planlanan kurulu gücü ise yaklaşık 100 MW`yi buluyor.

 

30 MİLYON LİRA TEMİNAT YANDI

EPDK’nın iptal kararıyla, iptal edilen lisanslar için daha önce yatırılmış teminatlar da yandı. Enerji Günlüğü’nün yaptığı hesaplamalara göre, söz konusu lisanslar için yatırılan teminat tutarı 30 milyon liranın üzerinde.

 

Bazı lisans sahipleri, iptal kararına karşı yasal haklarını korumak amacıyla hukuki yollara başvurmaya hazırlanırken, kimi şirketlerin projelerden vazgeçeceği öğrenildi. Mehmet KARA

http://enerjigunlugu.net

11 Ağustos 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR